Пещери в България – класация (2022)

Ако сте се чудили как да разннообразите вашите разходки или пък искате да усетите нови емоции , то пещерите са прекрасни места за това. Тук ще ви представим някой от най-харесваните пещери в България .

Съева дупка

Пещерата се намира в близост до с. Брестница, Ловешка област. Град Тетевен е на отстояние 25км. , а Ябланица е на 10км. от. Температурата в пещерата целегодишно варира между 7- 11 градуса.

Една от пешерните зали е с невероятна акустика. В нея са пели звезди като Лили Иванова, Емил Димитров, хорът на миньорите от Украйна, на Националното радио. В пещерата влажността достига до 98%. Общо има 5 зали, но земетресение през 1893г. събаря част сталактитите в пропаст. В една от залите е образуванието наречено Снежанка с 7-те джуджета.Има и много други образувания, за които местните гидове, както и вашето въображение ще ви разкрият.

Пещера Магурата

Разположена е само на 25км. от Белоградчик и на 35км. от град Видин. Пещерата е на 15 млн. години. Площта й е впечетляваща, 30 хил.кв.км, което я прави една от най-големите в България. Уникална е също и заради праисторическите си рисунки.Итересно е че древните хора, са рисували с тор от прилепите. По стените й са изрисувани ловни сцени предимно.Внимание заслужава слънчевия календар, който и до днес изумява света с голямата си точност! Други обитавали пещерата пре вековете назад са пещерни мечки, диви коне, пещерни хиени, диви говеда, елени, сърни. В пещерата се намира и найдългият сталагмит в България- 11м. дълъг и 6 метра дебел. Също тук може да се види и един от най-големите сталактони – 20м. висок и 4 метра в диаметър. А отвън до пещерата е Рабишкото езеро, познато на любителите на риболова.

Пещера Леденика

Тя се намира във Врачанския Балкан(Стара планина), на 16км. от град Враца. Дължината и е 300 м., има 10 зали, но в нея се влиза през Прохода на грешниците. Преминава се трудно и то само от тези, които нямат грехове, както гласи легендата. В пещерата се намира „езерото на желанията“. Историята гласи, че човек трябва да си потопи ръката в ледените води на езерото и си пожелава нещо, което иска да му се сбъдне. Залите в пещерата са украсени с ледени драперии, а най-величествена е Концертната зала, с неповторими образувания- има „Глава на великан“, „Крокодил“, „къщичката на баба Яга“ и др. В друга зала са „Свекървения език“, „Къпещи се девойки“ и др. Най- високо се намира зала „Седмото небе“, но то се достига само от найзапалените туристи. Температурата вътре варира от – 15 градуса до + 8 градуса.

Пещера Бачо Киро

Пещерата е разположена в непосредствена близост самият Дряновски манастир. В съседство има още една пещера, коятое цялосно запълнена с вода. Дължината на пещерата Бачо Киро е 3500м., с висока постоянна температура от 13 градуса, но с влажност от 95%. В нея са съжителствали хора със зверове, открит е скелет на пещерна мечка, висока 3 метра. В пещерата има древно чистилище за пречистване на греховете. Представлява дупки, през които трябва да минете легнал.Трудното обаче идва,че преминавайки трябва да залепите монета на стената,ако остане залепена, ще ви се изпълни желанието и ще бъдете пречистени.

Пещера Снежанка

Пещерата се намира в Родопите, само на 5км. от гр. Пещера. Трудно достъпна е , но се стига по пътека за около 40 мин. Самата пещера е само 145м., с постоянна температура от 6 градуса. Удивява с красивите си скални форми и образувания вътре.В пещера Снежанка има „Музикална зала“, „Вълшебна зала“, красиви образувания от кристален сиантър, приказна е фигурата на скалната форма наречена „Снежанка“. Тази пещера е използвана от траките за скривалище по време на нападения от неприятели.

Пещера Ухловица

Намира се в планина Родопи,община Смолян, на около 30- 40км. от Пампорово. Средната температура е около 10 градуса. В края й се намира голям бял водопад. Пещерата Утробата датира от десети век .пр. Хр. и е тракийско светилище.Разположена е в близост до с. Ненково и на 55км. северозападно от Кърджали. През пукнатина в тавана и от скалите всеки ден прониква слънчев лъч, който осветява олтарът в дъното на пещерата.В деня на пролетното слънцестоене слънчевият лъч е най- силен и с дебел сноп лъчи и олицетворява възраждането на Природата. Самата пещера е с висок хоризонтален процеп 3 метра на 2.5 метра широк и дълбок 22 метра, в дъното е издълбан олтар.

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера се намира в Родопите. Дължината и е 10км. и е на три етажа. Благоустороен е само третият етаж за посещение на туристи. На първия етаж е имало жилищни постройки от преди 6 000г., но етажът е разрушен по време на земетресение. Температурата е 6 постоянни градуса. Интересно е че в тази пещера са направени над 100 сватби. Друг факт е че спелеолозите посрещат по традиция в нея Новата година. Намира се на 2км. от Триград, а наоколо има още 200 пещери.

Пещера Дяволско гърло

Това е пропастна пещера, разположена е в близост е до Триградското ждрело в Родопите. В основите на пещерата се намира най-големият подземен водопад на Балканите (42м.).

В пещерата има зала наречена „Бучаща зала“ и по 301 стъпала се преминават от туристите влезли в нея. Има и подземна река, чийто води се губят в сифон- галерия. Именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евредика.

Пещера Орлова чука

В допълнение най- дългата пещера в Северна България е Орлова чука- 13.5км. до град Две могили по поречието на р. Черни лом. Най- дългата в България е Духлата. до с. Боснек, в подножието на Витоша, с обща дължина над 18 км.

Пещера Венеца

Това е една малкото все още не толкова познати от всички пещери в България. Намира се в близост до Димово, област Видин. Изключително красива пещера започнала да приема туристи от скоро. Уникалното в нея са колоните покрити с коралообразни форми, както и кристалите от бяла материя.

Пещера Темна Дупка

Това е бонус за всички, които са обиколили всички по-популярни пещери в България. Темната дупка се намира в Искърското дефиле, в скалите над село Лакатник. Трябва да се има в предвид, че тази пещера е не осетена, не обезопасена и без гид. В тази пещера има карстов извор , както и подземен водопад. Трябва да се внимава и да не се посещава при дъждовно време, зашото някой от галериите и се наводняват. В близост до нея има прекрасно заведение, което може да посетите след разходката. Името му естествено е „Пещерата“.

Ако сте фенове на пещерите, може да посетите някоя от тези или всички тези прекрасни пещери в България!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в