Площадка „Орлово око“ – да бъдеш над нещата

Обичате ли екстремни преживявания, както и да се наслаждавате на величествените природни красоти на нашата Родина отвисоко? С тази статия ще ви заведа на едно мое любимо място, което напоследък е доста популярно и се радва на висока посещаемост, заради невероятните гледки, които представя пред своите посетители. Отиваме в любимите Родопи и величествената панорамна площадка „Орлово око“.

Къде се намира площадка „Орлово око“ и как да стигнете до него?

Панорамната площадка се намира над живописното Буйновско ждрело. Изградена е върху стръмна скала с надморска височина 1563 м. За да стигнете до нея, имате две опции – с високопроходим джип под наем, който наемате от Ягодинската пещера или пеш към връх „Свети Илия“.

Аз винаги предпочитам варианта с джип и силно ви го препоръчвам, заради адреналина, който ще изпитате. Днес ще обърнем внимание именно на изкачването с джип. Началната точка е Ягодинската пещера, където ще видите паркирани множество такива автомобили. Цените са едни и същи, като в най-добрия случай може да се качите до 6 човека на един от тях и да си разделите наема. Пътуването до „Орлово око“ с джип изключва пешеходен преход, но ако времето ви го позволява може да се разходите на самия връх.

Изкачването от Ягодинската пещера до платформата отнема около 30 минути като в началото се кара по главния път, а след това през селата, докато не излезете на баирите по самия балкан. Пътешествието на моменти е доста екстремно, защото джипът има възможността да се изкачва по стръмни наклони и  да минава през пропасти, което е малко плашещо за хора, които се страхуват от екстремни преживявания. Повечето шофьори на този тип екскурзоводни джипове, са местни хора и ви зареждат с добро настроение, пускат ви фолклорна музика и ви разказват интересни легенди, и истории за местността. Ако имате късмет, може да срещнете и някое диво животно. Пътуването до горе е истински вълнуващо и зарежда с много позитивна енергия.

Какво представлява мястото?

След около 30 минути пътуване с джипа, стигнахме до самия връх „Свети Илия“, където паркирахме. Пред нас се откри широка поляна, а от най-стръмната ѝ скала се издава стоманобетонната конструкция, наречена „Орлово око“.

Площадката е изградена през близката 2009 година и нейният край се извисява на цели 680 метра височина. Уникалната конструкция е добре обезопасена с парапети и може да понесе товар до 2 тона. Заставайки на нейния ръб най-малкото, което може да направите е невероятни панорамни снимки за спомен.

Гледката, която ще се появи пред погледа ви е толкова мащабна и величествена, че е трудно да бъде описана с думи. Ще имате възможност да видите от високо цялото Буйновско ждрело, село Борово, Ягодина, Буйновска река, както и малка част от Пирин и Рила планина. Мястото ще ви омагьоса завинаги. Насладете се на атмосферата, дайте си малко време да се разходите наоколо и да попиете от спокойствието на природата. Имайте предвид само, че местните хора съветват върхът да не се изкачва в лошо време, защото там падат множество гръмотевици. От тук идва и името на местността – „Свети Илия“, който е повелителят на гръмотевиците.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако сте впечатлени от площадката, ви съветвам да посетите друго подобно място, намиращо са наблизо – панорамна площадка „Вълчи камък“. Посетете също Ягодинската пещера, пещера Дяволското гърло, Дяволската екопътка и много други красиви места, намиращи се в Родопите.

Преминаването на „Орлово око“ не предлага физическа активност, но наистина е преживяване, което трябва да си подарите. Маршрутът не отнема много време и спокойно може да бъде комбиниран с други красиви забележителност наблизо. Родопите са известни с приказната, живописна атмосфера, любезните си жители и вкусните, традиционни ястия. Насладете им се!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в