Побитите камъни край Варна

България е богата на природни забележителности и изключително красиви места, които привличат множество туристи както родни такива, така и чуждестранни. Има обаче и нещо магично, нещо специфично, което ангажира любопитството на редица историци и археолози – мистиката около някои природни феномени. Не са един или два туристическите обекти, които привличат посетители заради своя неразгадан произход и магична енергия. Днес ще отидем именно на едно такова място, което запленява всеки, който е решил да го посети. Отиваме към скален феномен Побитите камъни край родното Черноморие.

Къде се намират Побитите камъни и как да стигнем до тях?

Феноменът е разположен в близост до Северното ни Черноморие и по-точно на 20 км от град Варна и съвсем близо до Белослав. Може да стигнете до там с автомобил като поемете по автомагистрала Хемус. Щом видите разклонението за село Тополи и село Слънчево, се отбивате от скоростния път. Около 4 км по-надолу ще достигнете директно до изградения паркинг на природната забележителност.

След като оставите автомобила си и се насочите към входа на обекта, ще имате възможност да преминете през информационния център. Там отзивчиви служители с радост ще ви запознаят по-подробно с историята на каменния феномен, както и теориите за неговия произход. Работното време на обекта е следното: май – септември: 10:00 до 19:30 часа, октомври: 10:00 до 17:00 часа, ноември: 09:00 до 18:00 часа и март – април: 10:00 до 17:00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. За да влезете в обекта, трябва да заплатите скромна входна такса, като има преференциални цени за ученици, студенти и пенсионери.

Кратка история на Побитите камъни

Природният феномен представлява древни каменни колони, а самата местност е единствената пустинна област в България. През далечната 1937 г. мястото е обявено за природна забележителност, като от тук е забранено да се взима пясък, да се строи, както и да се залесява. Много години преди това феноменът ни носи световна популярност, благодарение на руснака Виктор Тепляков, който през 1833 г. издава книгата „Писма от България“, в която описва невероятната находка. Друг интересен факт е, че до 1942 г. колоните носят името Дикилиташ, което в буквален превод от турски език означава „побити камъни“. Името им произхожда от това, че колоните нямат изградена основа, а са директно забити в пясъка.

От къде произхождат невероятните образувания?

Тук са провеждани множество изследвания около произхода на интересния феномен, но все още няма еднозначна теория за това. Съществуват около 15 предположения как се е формирала уникалната забележителност.

Една от най-известните теории е, че те произхождат от преди цели 50 млн. години, а местността тук е била покрита с вода и е била част от морското дъно. Самото оформяне на колоните и другите интересни форми се е получило заради пресъхването на местността и ерозирането на неорганичните материали. Според проучванията самата колониевидна форма на варовиковите образувания е поради факта, че те са се изграждали по естествен начин около големи дървета и след като растенията са умирали и изгнивали, по средата на колоната е оставала кухина.

Какво ще видите, когато посетите мястото?

Самите образувания са разделени на няколко групи, като най-известната от тях е „Дикилиташка“ група, която е съставена от повече от 300 разнообразни по форма и големина колони и се разпростира на площ от цели 7 кв.км. Останалите групи също не отстъпват по нищо и са изключително атрактивни и впечатляващи. Те са „Страшимировската“ група, „Слънчевата“ група, група „Баново“ и още няколко такива. Различните скални отломки дават възможност на въображението ви да се развихри, като представят пред погледа ви чудновати форми на гъби, лъв, фонтан и други.

Ще имате възможност да разгледате богатата колекция, в която каменните колони достигат до невероятната височина от 7 метра. Тук също така се намира интересното образувание „Кръгът на желанията“, което представлява няколко каменни колони, обградени от по-малки камъни. Легендата разказва, че ако влезеш в образувания кръг и изречеш на глас желанията си, те ще се превърнат в реалност. Друга интересна находка, за която все още се гадае как се е образувала, е камъкът „Сърцето“.

Какво друго може да видите наоколо?

Варна е голям морски град, който предлага множество възможности за разходка и туризъм. Може да посетите Аладжа манастир, прочутия Нос Емине, фара на Шабла, крепост Петрича, крепостта Овеч, дворец Евксиноград, както и много други родни красоти, намиращи се в района.

Побитите камъни е природен феномен, който е приятна дестинация за разходка из черноморския район. Тя е единствена по рода си, заради пустинния си характер и до ден днешен продължава да изумява посетителите си със своята тайнственост.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в