Приказният остров Света Анастасия

Лятото е в разгара си и в мислите ни се разбиват вълни и ни пече слънце, докато сме се излегнали на безкрайните плажове. На някои от нас почивката мина или пък тепърва предстои, а в случаи, че сте се запътили към българското Черноморие, то искаме да ви подтикнем към едно малко кътче земя, което ще ви размечтае и на което да се насладите при първа възможност – Остров Света Анастасия.

Местоположение

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив, на 6,5 км от самия прекрасен Бургас. До него се стига лесно от града – общината е осигурила транспорт до и обратно от него по три пъти на ден. Хванете лодката от Морската гара, която лесно ще намерите дали с помощта на Гугъл, дали ако попитате случаен бургазлия на улицата, а самата лодка – по-скоро малко корабче, да бъдем точни – се казва ‘Анастасия’, така че няма как да я объркате.

Съвети

Ако ходите по време на сезона, тоест юни, юли, август, то всичко се движи по разписание и можете да го превърнете в по-спонтанно пътуване. Ако искате да отидете по-късно, септември или октомври, внимавайте – корабите са по-рядко, а след октомври такива почти няма.  Времето, разбира се, също оказва значение – при лошо време и бури не очаквайте курсът да се осъществи, би могло да бъде опасно и такъв риск не се поема. Пътуването трае около 30 минути и първото нещо, което виждате е мъничък плаж, където можете да намерите информационна табела и да планирате маршрута си. Отидете на гарата по-рано, а ако желаете да паркирате през почивните дни внимавайте, защото може да няма свободни места. Паркингът обаче е безплатен и ако се съобразите и си отделите време да намерите такова, пък и тъкмо да се помотаете пред красивата гледка на морето, то няма да имате проблеми.

Информация

Площта на това чудно кътче земя е само 8,6 декара – това го прави 3-тият по-големина български остров в Черно Море. Известно ни е, че хора са живели там още от IV – VI век, а за първи път той е отбелязан на карта през XVII век. Историята му е богата – от корабостроителница и затвор преди стотици години, до манастирският комплекс и туристическа атракция, което е сега.

Манастирът ‘Света Анастасия’ е създаден в чест на света Анастасия Фармаколитрия, римска християнска светица, покровител на аптекари и лекари. Той е построен през XV-ти век и впечатлява с красотата и достолепния си вид. Състои се от голяма манастирска сграда и отделен храм, кръстен ‘Успение Богородично’. Това е единственият запазен манастир на нашите острови. На съседните такива преди също са стояли манастири. За съжаление те не са оцелели и днес можем да намерим единствено техните останки. Вълнуващо е също така да посетите в ‘Света Анастасия ’и манастирската килия, запазена от Средновековието. И не само това, ами дори ви се предлага нощувка в нея! Разбира се, ако това ви звучи малко сурово, то се предлагат и обикновени стаи за гости в малката хотелска част на манастира.

Легенди за Остров Света Анастасия

Безброй легенди се носят около това пъстро кътче земя. Най-известна е тази за пиратите, които са атакували острова, но са били спрени от света Анастасия! Тя спасила монасите, живеещи в манастира, като разбунтувала морето и пиратският кораб потънал. Звучи интересно, нали? Местните твърдят, че можете да видите останките от кораба, днес вкаменени – и трябва да им признаем, че морските скали зад църквата наистина приличат на кораб. Винаги има малко истина и сериозни подбуди зад такива силни легенди. Ако това ви е по вкуса, има още няколко скални образувания там, които да погледнете – Портите на Слънцето например.

Можете да посетите музея, който се намира вътре в голямата манастирска сграда. За да научите повече за историята на острова, и дори да надникнете в потъналия кораб на морските крадци и цялото съкровище, което те са събрали.

Ресторант на Остров Света Анастасия

Не на последно място, ресторантът на острова е изключително приятен и автентичен. Пробвайте вкусни бургаски ястия по стари и изпитани рецепти. Атмосферата също ще ви се услади, заобиколени от хубавата природа на острова и блестящото море навсякъде около вас. Чувството е леко екзотично и същевременно уютно досущ като у дома. Сякаш сте в сърцето на лятото.

Препоръчваме ви още да направите една малка разходка до фара и лекарната. Там ще ви предложат чудни булки и отвари по вечни рецепти, а всички продукти са гледани на острова. Освежаващата лековита лимонада идва страхотно в горещ следобед.

Остров Света Анастасия е едно от местата по българското Черноморие, което не бива да пропускате. Може да направи почивката ви много по-вълнуваща.Той лесен за достигане и на сравнително достъпна цена, пълен с развлечения. Островът се вижда на хоризонта и от години примамва любопитните островитяни. Дори щом отидете там, официално ще бъдете обявен за такъв и можете да занесете вкъщи сертификат, който засвидетелства вашата титла ‘Островитянин’!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в