Пътуването с влак от Лисабон до Мадрид е бавно, но спирките (и гледките) го правят специално

В нашата поредица за бавно пътуване разглеждаме как можете да предприемете по-разумни пътувания с влак, лодка, автобус или велосипед – със съвети как да стигнете до дестинацията, до която не трябва да летите, и какво да видите и правите по пътя. Помолихме Остин Буш да разкаже за пътуването си с влак от Лисабон до Мадрид, което определено не е експресно.

В доброто старо време Лисабон и Мадрид се свързваха с директен нощен влак: качваш се в Лисабон през нощта и на следващата сутрин се събуждаш в Мадрид.

За съжаление, пандемията премахна този маршрут – но все още е възможно да се пътува между тези два динамични града с влак. Макар че сегашният маршрут не е толкова директен и удобен, колкото късния нощен влак, ако имате време и желание за опознаване, пътуването позволява гледки към очарователната португалска природа плюс престой в малко посещаван испански град.

Възхищение от гледката към река Тежу от влака към Мадрид

От Лисабон до Entroncamento

Въпреки че това не е посочено веднага в билета, португалската част от пътуването не е директна и изисква трансфер в железопътния възел Ентронкаменто. Качвам се на влак, който тръгва от гара Санта Аполония в Лисабон в 7:45 ч. – крайградски влак, което означава, че няма определени места за сядане, нито вагон-кафене (преди да се кача, задължително се храня на гарата).

Тръгваме и влакът се движи по левия бряг на река Тежу, която се стеснява, докато се движим на север, а пейзажът се променя от индустриалните предградия извън Лисабон към блатистите полета след около час. Около Вале де Фигейра гледката се променя към хълмове, дъбови дървета и понякога лозови масиви. Пристигам в Ентронкаменто около два часа по-късно и имам само няколко минути, за да се прехвърля на следващия влак.

От Entroncamento до Badajoz

Пристигам в Ентронкаменто в 9:28 ч. и се качвам на моето пътуване до испанския граничен град Бадахос: двувагонен крайградски влак, който е толкова яркозелен, че прилича на карикатура. В този скромен влак се наслаждавам на най-красивата част от пътуването, докато се движим през типичен за Алентежу (регион, считан за селското сърце на Португалия) пейзаж: хълмове, населени с говеда и дъбови дървета, бели села, бивши ферми, понякога арената за борба с бикове и дори изоставен замък.

Влакът е почти празен и аз мога да си опъна краката и да се разходя около купето, за да правя снимки на воля. След близо три часа пресичаме малък, незабележителен поток – и без церемонии сме в Испания. Гарата в Бадахос, където ще се състои следващото ми и последно прехвърляне, е само на няколко минути.

Очарователният стар град на Бадахос

Едно прекъсване в Бадахос

Ако влакът ви от Ентронкаменто е навреме, можете да се прекачите почти директно на влак, пътуващ за Мадрид. Но аз исках да обядвам и да разгледам Бадахос, затова избрах по-късния час на тръгване, което ми даде почти четири часа за разходка в този исторически град.

За съжаление, тъй като на гарата в Бадахос няма място за съхранение на багаж, трябва да отида пеша до града с чантата си. Гарата на Бадахос се намира в новата част на града, на запад от река Гуадиана, на 15 минути пеша от по-интересния стар град. Излизам от гарата, тръгвам на юг по Avenida Carolina Coronado, пресичам пешеходния мост Puente de Palmas от XV в. и влизам в града през Puerta de Palmas, укрепление от XVI в.

Пристигам около 14:00 ч. – точно когато музеи като Museo de Bellas Artes de Badajoz и Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo правят ежедневната си сиеста от 14:00 до 17:00 ч. Но обядът започва точно в този час, а в града има няколко интересни възможности. Избирам испанска тортиля и морсиля (кървава наденица) в La Corchuela, старинен бар и ресторант, посветен на борбата с бикове, който се намира в сърцето на стария град. (Обмислих и нещо съвсем различно – почти космическия ресторант Galaxia, който е по-луксозен и се намира малко по-далеч от центъра на града.)

Разглеждане на стария град на Бадахос

След обяд разглеждам пеша старинния център на Бадахос, като се наслаждавам на сцената на площад „Соледад“ и площад „Испания“, на свръхмодерната архитектура, като например Хиралда де Бадахос, и на тесните пътеки, които водят до площад „Алта“ и неговата причудлива мавританска архитектура. В крайна сметка се озовавам в северния край на града, при Алкасаба. Тази мавританска цитадела от XII в. е най-голямата в Испания и днес функционира едновременно като археологически обект и обществен парк. Възможно е да разгледате градините в рамките на стените, както и да се разходите по крепостните стени, от които се открива чудесна гледка към града и реката.

От Алкасаба се връщам до реката и прекосявам Пуерта де Палмас обратно до гарата, за да хвана последния си влак.

От Бадахос до Мадрид

В 17:36 ч. се качвам на самолета за Мадрид. Това е модерен високоскоростен влак с удобни седалки, оборудвани с електрически контакти, кино и кафене на борда. Преминавайки през испанската област Екстремадура, гледката е под формата на привидно безкрайни маслинови насаждения със скалистата Сиера де Гредос на фона; на гарата в Мерида забелязвам останки от римски акведукт. Притъмнява и заспивам, събуждам се едва когато в 22:00 ч. пристигаме на забързаната гара Аточа в Мадрид. Приблизително 13 часа след като се качих на първия си влак в Лисабон, достигнах целта си.

Как да го осъществим

Билети

Влаковете се управляват от две различни, несвързани помежду си организации: Comboios de Portugal и Renfe. Това означава, че ще трябва да резервирате два комплекта билети за двете държави – доста объркваща задача.

Храна и напитки по време на пътуването

Влаковете от португалска страна са крайградски или регионални и не разполагат с вагони с кафенета. Влакът Бадахоз-Мадрид има вагон-ресторант, в който се предлагат основни ястия и напитки. На гарата в Бадахос има кафене, в което се сервират прости ястия.

Удобства

На жп гарата в Бадахос няма шкафчета за багаж; планирайте това. Безжичен интернет не е достъпен нито на гарите, нито във влаковете.

Стачки

През последните няколко години стачките, водени от служителите на държавната компания Comboios de Portugal (CP), доведоха до многократното отменяне на половината от влаковете в страната. Преди да закупите билети, направете бързо търсене или проверете уебсайта на CP, за да видите дали стачката е в ход или предстои да се случи.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в