Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Разбоишки манастир „Въведение Богородично“ е място, за което може би много малко от вас са чували и знаят, но със сигурност е от местата, които трябва да посетите. Той се намира много близо до село Разбоище, което е на 9км югозападно от град Годеч и на около 55км от София. Сгушен е в скалите по поречието на река Нишава. Той е обграден от неповторима  природа, чист въздух и спокойствие и разказва различни легенди и истории. Именно това беше и основната причина да се разходим до там с моето семейство, в един прекрасен летен ден. Уверявам ви, че нито за миг не предполагахме в какво неописуемо и невероятно приключение ще се превърне той.

Легенди и истории за разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Името на манастира, а и на селото, идват от разказваните от местните хора легенди. В тях се твърди, че в миналото през това място са преминавали разбойници и бунтовници. Прогонени отвсякъде те се установили в тази местност, близо до границата със Сърбия и плячкосвали ценностите на мнозина, които преминавали по пътя.  Колкото до историята на манастира и това кога е построен той, съществуват различни мнения. Според някои автори това е станало през 18-ти-19-ти век. Но голяма част от запазените фрагменти от живопис в църквата на манастира датират от края на 15-ти и началото на 16-ти век.

Друга легенда разказва, че в околните на обителта пещери са живеели монаси още през 12-ти век. При последния от поредицата обири на манастира обаче, повечето били изклани. Спасил се само един, който след това успял да възстанови светия храм. Истории разказват и за това, как Васил Левски е използвал разбоишкия манастир за свое убежище. Според друга лгенда, именно тук бил произвеждан и съхраняван голяма част от използвания в Априлското въстание барут. Днес в манастира не живее никой. Въпреки това той продължава да съществува мълчаливо сред скалите и да посреща многобройните туристи през почивните дни.

Как се стига до манастира

Основният маршрут, по който се стига до него с кола минава през град Годеч. Оттам много бързо и лесно се стига до село Разбоище, откъдето за около 20 минути пеша се стига до самия манастир.

Ние обаче избрахме друг маршрут, по който да тръгнем. Той минава през село Калотина, през село Беренде извор и село Чепърляци. Оттам до манастира води черен път, за който ние не подозирахме, но по който ни се наложи да продължим, за да достигнем крайната си цел. Именно този път, заобиколен от много дървета и храсти и на места доста тесен и непроходим направи разходката ни различна и неповторима. Това място остави у нас усещането, че ние сме първите хора, които минават оттам. След всеки завой пред нас се разкриваха различни гледки. На моменти бяхме в гъсталака, а в следващия пътят криволичеше между стръмен и непристъпен склон от едната страна и дълбока бездна от другата. Това правеше изживяването ни колкото страховито, толкова и вълнуващо. Яркото слънце, синьото небе, кристалночистият въздух и миризмата на билки ни оставяха без дъх.

След дългото ни лутане насред нищото все пак съзряхме табелка, обозначаваща, че не сме се изгубили.

Оставихме колата си встрани от пътя и продължихме пеша. Не след дълго насреща си видяхме църквата, белееща се между скалите. От нея ни делеше само влаковата линия и въженият мост, който я отделя от двора на манастира.

Спокойствие и вековна история

С влизането в двора на разбоишки манастир и с прекрачване прага на скалната църква, изведнъж се потопихме в море от спокойствие, тишина и вековна история. Останахме смълчани, за да можем да се насладим на това невероятно място. То предлага едно различно и в същото време запомнящо се пътешествие през вековете.

Ако и вие искате да се заредите с енергия, да се откъснете за миг от забързания свят, който ви заобикаля и да се слеете с природата, то посетете разбоишкия манастир. Това можете да направите в петък или през почивните дни, защото само тогава идва човек, който отключва вратите на църквата.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в