Река Велека – на разходка с лодка

Неоспорим факт е, че нашата страна има прекрасна природа, която е съвкупност от разнообразна флора и фауна, много минерални извори, реки и чист въздух. Безценно е за мен да мога да се докосна до онези малки и непознати кътчета на България и да се слея в едно със заобикалящите ме цветя, дървета и животни. На едно такова диво място искам да ви отведа днес, а именно река Велека. Ще ви разкажа за това, което видях и почувствах там.

Беше в разгара на лятото и престоеше със семейството ми да отидем на почивка на море.  Нашата дестинация винаги е била южното Черноморие, като тази година решихме да летуваме в Синеморец. Харесахме градчето още миналата година, когато бяхме в Ахтопол. Затова решихме тази година да отидем още малко по на юг. При престоя си там ни хрумна да се разходим с лодка по река Велека и да опознаем отблизо дивата природа на Странджа планина. Бях чувала, че тук може да се видят растения и животни, които трудно бихме могли да видим на друго място. Това увеличи любопитството ни още повече и нямахме търпение да се потопим в поредното си лятно приключение.

Какво знаем за река Велека

Река Велека извира от Турция, на около 20км от нашата граница. На българска територия си пробива път през Странджа планина, за да достигне и се влее в Черно море, в близост до Синеморец. Реката е дълга приблизително 150 километра, като 120км от тях са на територията на България. Водите ѝ са едни от най-чистите, защото по бреговете ѝ никога не е имало никакво производство. Устието ѝ е едно от най-красивите места на нашето Черноморие. Тук на това диво място, където реката е текла и преди хиляди години, Природата е съхранила своята уникалност, със своите зелени гори, които достигат до самия бряг и тъмните скали с причудливи форми.

Землището на река Велека е защитена местност. Тя е дом на много растения и животни и голямо разнообразие от птици. По горното си течение реката е много буйна, със стръмни и скалисти брегове. Това я прави недостъпна за туристите. След това обаче, при село Бродилово, което се намира близо до град Царево, коритото на реката се разширява и водите ѝ стават по-спокойни. Дълбочината им е около 5-6м, което позволява да се спуснете с лодка по течението и да достигнете до устието ѝ на самия бряг на морето.  Именно това е и най-красивата част от маршрута.

На разходка с лодка или с кану по река Велека

Един от най-добрите начини да се разходите по реката и да се насладите на заобикалящата я природа и изобилието от растителен и животински свят е с лодка или с кану.

За целта тук се организират екскурзии с водач. Той ще ви разкаже повече за реката и нейните обитатели. Лодките тръгват от пристана, който се намира под моста на реката, на влизане в Синеморец. Ако обаче искате да се насладите на красотата на това място, необезпокоявани от други хора, то можете да си наемете и кану.

Така, въоръжени с много търпение и заобиколени само от тишината ще можете да видите едни от най-дивите птици и животни, които обитават околността.

И така, въоръжени с фотоапарат, вода за из път и добро настроение ние се отправихме на поредното си необикновено пътешествие. Наричам го необикновено, защото плавайки по реката се пренесохме в един свят, който за мое щастие е останал много далеч от цивилизацията. Пролетните дъждове са превърнали горите по устието на река Велека в един своеобразен оазис. Там има богата и разнообразна растителност и животни и птици, които много рядко се срещат в тази част на Европа. Това е и причината местността да бъде включена в природен парк „Странджа“ и да бъде под закрилата на закона. Освен разходка с лодка и кану, разбрахме, че тук се организират и преходи по брега на реката и фото сафари.

Несравнимо изживяване и среща с причудливите горски обитатели

Още с потеглянето на лодката се озовахме в един свят, сравним с джунглата или с пустият остров, на който е живял Робинзон Крузо, след корабокрушението.

Растителния свят

Навсякъде по бреговете на реката се простираха лонгозни гори. Те будят възхищение с вековните си широколистни дървета и лианите, които висят от тях. По бреговете на реката ще видите бряст, бамбук, ясен, елша и габър. Водачът на групата ни разказа, че тук се срещат едни от най-редките и защитени растения. Такива са приморският ранилист, приморският морков,  крайморското чадърче и блатнота кокиче. Разбрахме, че водите на река Велека са и дом на застрашената жълта водна лилия, която може да се види само тук. Повярвайте ми, това е едно от най-изящните цветя, които някога съм виждала.

Видовете животни и птици по река Велека

Но не само растенията и дърветата са голямата атракция тук. По поречието на реката живеят и много и различни животни и птици. Тук е и домът на каспийските водни костенурки. Те са много редки и са застрашени от изчесване. За наше щастие ние успяхме да видим няколко, които се носеха редом с нас по течението на реката.

Разбрахме, че самия резерват е дом на много диви прасета и елени, които излизали сутрин рано или вечер на брега, за да пият вода. Освен това поречието на реката служи като спирка за много птици, които долитат от Северна Африка към Северна Европа. Това е и причината тук да могат да се видят някои от най-редките екземпляри. Такъв е земеродното рибарче, което е може би най-красивата птица, която лови риба във водите на Велека. Трудно можете да го видите, защото почти винаги е в полет, но лесно можете да го разпознаете по синьото му оперение, което проблясва в различни нюанси. Птичката е малка, с издължен клюн, който е много удобен за ловене на рибките, с които се храни. Други интересни птици, които се срещат по поречието на реката, са малкият корморан, няколко вида кълвачи, червеногушата гъска, буревестникът, пурпурната чапла, както и големия и малкия воден бик.

Водното биоразнообразие

За радост на местните рибари, а и на любителите на риболова, които идват тук, във водите на река Велека живеят около 32 вида сладководна риба. Освен тях в реката влизат и някои морски риби, за да търсят храна или за да се размножават. Най-разпространен тук е кефалът, но редом с него във водите на реката живеят и такива, които са записани в Червената книга на България, като дивия шаран и змиорката. Повърхността на водата е обсипана и с най-различни насекоми. От тях най-голямо впечатление ни направиха огненочервените водни кончета, които се срещат само в тази част на България.

Така замаяни от красотата неусетно стигнахме до устието на реката, на северния плаж на Синеморец.

Слизайки от лодката се потопихме в златистия пясък, който блестеше и пареше под слънчевите лъчи. Нямахме търпение да усетим прохладата от плискащите се върху краката ни морски вълни. Така завърши нашето пътешествие „през времето“ в един забравен от нас хората свят. Там където животът беше в пълна хармония с Природата, където властват други закони и където всичко е истинско.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в