Резерват Камчия – дивото богатство

Любители ли сте на околната среда? Харесва ли ви да може да се откъснете от градското ежедневие, като се потопите в магията на природата и потънете в нейния свят? В България съществуват няколко запазени диви и зелени кътчета, които буквално могат да ви пренесат в джунглата. Днес ще ви представя именно едно такова място, което крие в себе си огромно разнообразие от растения и птици, предлага невероятни гледки и ще ви заплени с красотата си – резерват Камчия.

Къде се намира резерват Камчия и как да стигнете до него?

Това приказно място се намира на 25 км от големия морски град Варна. Разпростира се по красивото долно поречие на река Камчия. Обхваща също и общините Аврен и Долни Чифлик. До резерват Камчия може да стигнете с автомобил, като поемете по пътя за известния курорт Шкорпиловци. Следвайте информационните табели, които ще ви отведат до удобно място за паркиране.

Информация за резерват Камчия.

През 1951 г. местността е регистрирана като резерват. През 1977 г. ЮНЕСКО я включва в своята програма „Човек и биосфера“, която има за цел да опази екосистемите на планетата. Интересно е, че именно в резерват Камчия се намира вековната крайречна гора, наречена Лонгоз, която периодично е заливана от реката.

Можете ли да си представите, че при поройни дъждове или снеготопене, реката залива гората и от нейното величие остават на повърхността само короните на дърветата. Заради климата и уединението, растителният свят тук е изключително добре развит. В резерватът виреят над 40 дървесни вида. Голям брой от тях са с височина около 35 м. и невероятната възраст от над 150 години. Разхождайки се из защитената местност ще забележите, че върху много от ръкавите на реката се разпростират красивите, приказни водни лилии.

Природното разнообразие далеч не свършва до тук. На територията на защитената местност имате възможност да видите отблизо и костенурки – шипоопашата, шипобедрена сухоземна и обикновена блатна костенурка.

Красивата местност се е превърнала в дом на цели 245 вида растения. Тези гори са и единственото място, в което вирее българският ендемит грудеста горва. Освен, че тук гнездят цели 258 вида птици, над резерват Камчия преминава и миграционният път Via Pontica. Той преминава по крайбрежието на Черно море, след което над Странджа и води птиците по техния път към Африка. По него прелитат голям брой птици, сред които са величественият белоглав лешояд и царският орел. Невероятно е, че спокойствието, което цари тук и натуралната, чиста среда, кара някои редки видове птици да се размножават необезпокоявани, като сред тях са сокол орко, черен щъркел и малък креслив орел. Чистите води на река Камчия също крият огромно разнообразие от 39 вида риби.

Как може да се забавлявате тук?

Тази невероятна комбинация от море, река и красиви гори дава множество възможности за отдих и туризъм. Ако сте любители на водните спортове, може да се възползвате от даващите се под наем водни колела, каяци или да се повозите на туристическо корабче, което ще ви разходи по поречието.

Преминава се покрай гъстите гори, под висящи лияни и невероятни, зелени тунели, които буквално напомнят за дивата джунгла. Разходката с корабче ще ви позволи да се докоснете по-отблизо до водните обитатели, но ако сте достатъчно тихи, ще имате възможност да видите и други животни като лисици, сърни, елени, диви свине и много други. Освен на воден, може да се насладите и на пешеходен туризъм, тъй като от тук тръгват множество маршрути, които ще ви дадат възможност да се разходите пеш из девствените гори. Важно е да знаете, че резерватът има своите правила и разходките трябва да се извършват съобразно инструкциите и само по маркираните пътеки.

Какво друго може да видите наблизо?

Наблизо се намират известните курорти Камчия и Шкорпиловци, които предлагат множество варианти за къмпингуване на палатки или бунгала край красивото Черноморие. Околностите предоставят множество предложения за разходка, туризъм и забавление. Може да посетите Аладжа манастир, природен парк Златни пясъци, митичните Побити камъни, най-източната точка на Стара планина – Нос Емине, Фарът в Шабла, както и много други красиви места, с които трябва да се гордеем.

В днешно време не е лесно да откриете наистина девствено място, където можете в буквалния смисъл на думата да усетите нестихващата и несравнима сила на природата. Камчийската гора е точно такава локация – труднопроходима и запазила своята дива същност.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в