Резерват Ропотамо – красотата на природата

На 50 километра южно от Бургас се намира едно райско кътче, което без съмнение ще привлече всички любители на дивата природа. Ще ви запознаем с една от най-впечатляващите забележителности на нашата красива България – резерват ‘Ропотамо’. Там са комбинирани разнообразен растителен и животински свят, вълнуваща история и любопитни легенди. Със забързаното ежедневие, което водим, хубаво е понякога да се откъснем от града и да потърсим утеха и спокойствие в природата наоколо.

Препоръчваме ви горещо да посетите комплекса. Особено сега в последните топли дни на лятото, когато природата е в разцвета си, точно преди да си вземе почивка за студените сезони.

Какво може да правите в резерват Ропотамо?

Приказната местност предлага какви ли не развлечения – перфектна е за малки и големи и ще откриете, за всекиго по нещо. Една от най-интересните атракции е разходката с лодка по река Ропотамо – реката разделя резервата на две и се стича директно в Черно море. Чувството е направо все едно сте в приключенски филм или някъде дълбоко в джунглата, доста далече от Европа – гората наоколо не е типичната за нашата територия, ами гъста и екзотична! Услугата се предлага всяко лято и е изключително вълнуваща. Продължава около половин час. От борда на лодката можете да видите доста от обитателите на водата, като блатните костенурки например.

‘Лъвската глава’ е друга, ако не и най-популярната атракция в резерват Ропотамо. Бие дори разходката с лодка – скалното образование е наистина много интригуващо. Счита се дори за феномен и е обградено от мистика и легенди. Приятна , но леко трудна екопътека води до нея и събужда въображението на посетителите. Трябва да сте добре подготвени и в издръжлива физическа форма, за да се изкачите до скалата. Пътят продължава около един час на отиване и един или може би по-малко на връщане. Легендата разказва, че под върха на скалата има скрито златно съкровище. Местните твърдят, че навремето там е имало кладенец, където е пуснато въпросното съкровище… Е, то още не е било открито, така че вие може да сте щастливеца!

Малко интересна информация

Обратно към флората и фауната на това невероятно място – тя е разнообразна и изключително ценна за кръговрата на природата. Нейната уникалност я прави любопитна за всеки, който има интерес в тези сфери и също така от особена важност, което е ясно още от 1940-та година – тогава местността е обявена за защитена. Резерватът е дом на 226 видове птици, някои от които прекарват своето зимуване там, а други са постоянни обитатели. Най-често срещани са дроздовете, речните рибарки, дивите гъски и т.н., но има и няколко вида, които се срещат само в Ропотамо из цяла Европа – черновратата стрелушка, морския орел и полубеловратата мухоловка. Има общо 9 вида влечуги – освен вече познатите ви костенурки, в резервата живеят няколко вида смокове и водни змии. Разнообразие се среща и при рибите и бозайниците. Сърни, лисици, видри, муфлони и какво ли още не, животните се разхождат свободно и не са особено срамежливи. Така че има голяма вероятност да зърнете някое от тях.

Флората на резерват Ропотамо

Флората по никакъв начин не отстъпва на фауната – лианите привличат малки и големи, които искат да развихрят въображението си. Много красива е водната лилия, приказно растение, което интересно си контрастира с блатната тръстика, която пък сякаш се опитва да погълне всяко кътче свободна земя.

Морският пелин е едно от най-ценните растения, което вирее там. То представлява полухрастче с много полезни качества. Трудно се отглежда другаде, но си е харесало тази местност за своя. Само тук в света можете да видите единствената по рода си странджанска зеленика – тя обожава влагата и животът до реката и се услажда.

Природата там е почитана подобаващо и ако отидете няма да ви липсва директен контакт с нея. По водата има платформи, които ви помагат да наблюдавате спокойно и да имате достъп до колкото се може повече от нея. Всичко е направено с правилната умисъл, да не се вреди на флората и фауната и те да не се обезпокояват. Само така балансът е гарантиран, хората са щастливи и мястото остава непокътнато.

Как се стига до резервата?

Стигането до резервата е лесно, има автобуси от Бургас, които вървят редовно. Ако сте с кола, то ще имате възможност да се насладите на един приятен и поддържан път, без много да трябва да се мъчите да се ориентирате. За да влезете в защитената територия, то трябва да минете през Приморско, покрай Северния плаж. Когато стигнете резервата ще трябва да оставите колата до бариерата, обосноваваща неговото начало, и да вървите нататък. Пътеките са поддържани и не се налага да имате специално оборудване, за да ги минете. Разбира се, пазете се от жегата и не забравяйте да се хидратирате и да не прекалявате със стоенето под слънцето – почивайте на сянка и се запасете с шапка.

За похапване най-добре ще е да се подготвите сами, тъй като заведения наоколо няма. За такива трябва да отидете или в Созопол, или в Приморско. Мястото е перфектно за пикници и барбекю, които след дълга разходка биха зарадвали всекиго.

Тази екскурзия определено най-много би допаднала на любителите на природата и тези, които си падат по по-приключенски почивки.

Ние обаче можем да ви обещаем, че посетите ли Ропотамо, ще си заслужава. Няма да останете безразлични пред красотата на това царство на природата, смесицата от диво и спокойно. Отидете и вижте сами!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в