Седемте рилски езера – райско кътче в Рила

Има забележителности в България, които не губят и капка от своята популярност през годините. Ежедневно те се посещават от стотици туристи, които искат да се насладят и да попият от красотата на мястото. Един от тези туристически обекти са Седемте рилски езера. Те са невероятно красив природен феномен, който зарежда със спокойствие и енергия по естествен начин всеки, който се е докоснал до тях. Днес ще ви разкажа малко повече за пътя и прехода до тях.

Къде се намират Седемте рилски езера и как да стигнете до тях?

Те са разположени в Северозападната част на живописната Рила планина и по-точно в Дамския дял. Позиционирани са терасовидно по склона на планината на надморска височина от 2095 до 2535 метра. Обиколката на всичките седем езера представлява една прекрасна, но и леко уморителна разходка из обширните поляни и склонове на Рила.

Има няколко варианта за достигане до езерата, като днес ще разгледаме най-класическия и популярен сред тях – с лифта, който се намира до хижа Пионерска. До самата хижа се стига с автомобил по обновен асфалтиран път от Сапарева баня. Лифтът е изключително живописен и красив, откриващ пред посетителите невероятна гледка. Ако решите да се възползвате от него, моят съвет е да проверите работното му време и да съобразите изцяло прехода си с него. Ако сте непрофесионалисти, но с нормална физическа подготовка, си отделете около 5 часа за целия преход. Горната станция на лифта, от където ще започне и вашата разходка, е при хижа Рилски езера.

За самия преход не е необходима специална туристическа екипировка, но съветвам всеки да е с удобни, подходящи за каменистия терен обувки, да си носи лека връхна дреха и ветровка, както и  слънцезащитен крем. Също така се заредете с достатъчно количество питейна вода и хапване, защото няма от къде да си набавите.

Какво трябва да имаме в предвид?

Езерата са разположени в Национален парк Рила и са един от най-красивите и посещавани туристически обекти в нашата страна. Ежедневното преминаване на стотици хора не трябва да променя тяхната естествена красота и да ги замърсява. С цел опазването им има съставени ясни правила, които всеки обичаш своята родина човек, е длъжен да спазва. В района е забранено разпъването на палатка и паленето на огън, освен в специално обозначените за това места. Забранено е изхвърлянето на отпадъци, както и брането на растения. Абсолютно забранено е влизането в езерата, плуването в тях, както и пиенето от водата им.

Какво представлява преходът към Седемте рилски езера?

Преходът не е особено труден, но е продължителен. Може да бъде преминат от неподготвени хора или деца, като се правят чести почивки. По време на разходката, ще минете през всяко едно от езерата и ще се насладите на кристално чистите му води. Всяко от тях е познато със своето специфично име, измислено според формата му или друга негова характеристика. Езерата са подредени в следната последователност: Долното езеро, Рибното езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и най-високо разположеното – Сълзата. Най-плиткото езеро, с дълбочина едва 2.5 метра, е Рибното езеро, а най-дълбокото, с впечатляващите цели 38 метра, е циркусното езеро Окото. Сълзата пък е известна със своите кристално чисти и прозрачни води.

В началото маршрутът е лек и приятен, като лично аз изпитах най-голямо затруднение, изкачвайки каменистия склон към Сълзата. Тя се намира малко по-високо и за да достигнем до на нея, на места се наложи да се катерим. Но при вида на пенсионерите, които са в перфектна физическа форма и ни задминаваха по пътеката – няма място за отказване. Когато се качите горе ще ахнете от красота – панорама без край. Обикновено там е и доста ветровито, така че се пригответе с подходяща дреха. По време на прехода ние си правихме чести почивки и си давахме време да се насладим на красотата и да попием от позитивната енергия на мястото.

Около всяко от езерата има красиви полянки, на които може да седнете за кратка отмора или подкрепящо хапване. Когато се запътихме надолу съвсем изключихме за часа и работното време на лифта и съответно го изпуснахме. Затова ви съветвам да съобразите прехода си с него. Наложи се да вървим надолу по пътя под самия лифт, което ни отне още около 2 часа и половина, но пък случихме на хубаво време и беше много приятно.

Легендата за езерата

Науката казва, че езерата са с ледников произход, но разбира се има и интересна легенда, която народът знае. Тя разказва, че преди много години тук са живели двойка великани, които били силно влюбени един в друг. Злите сили обаче им завидели и решили да разрушат безоблачното им щастие, пращайки опустошителни стихии. Дълго се борил с природните бедствия мъжът великан, но накрая не издържал и бил покосен. В мъката си почернената жена не спирала да плаче не дни, а цели години. От пълните й с любов сълзи, които падали неспирно, се образували чудните седем езера, на които днес се възхищаваме. И до днес, когато туристите стигнат до езерото Бъбрека и погледнат към най-високото – Сълзата, могат да видят великаните, изобразени в скалите, които все още пазят своя дом.

Какво друго може да видите наоколо?

Наоколо има множество забележителности, които може да посетите. Някои от тях са Ресиловски и Рилски манастир, Стобски пирамиди и Седемте овчаренски водопада.

Думите не биха ми стигнали, за да ви опиша красотата и енергията на това място. Най-добре е всеки любител на природата да го посети и да се наслади на чистия въздух и невероятните му гледки. И не забравяйте, че не трябва да оставяме отрицателна следа в природата след себе си.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в