Село Боженци – в сърцето на България

Една от поредните дестинации в сърцето на Балкана, до която искам да ви заведа днес е село Боженци – един архитектурно-исторически резерват, който определено си заслужава да бъде видян. След като посетихме комплекс „Етъра“ в Габрово и се потопихме във възрожденската атмосфера на град Трявна, нямаше как да не се отклоним за малко от пътя си, за да разгледаме и това място, което представлява съвкупност от възрожденска архитектура, вековна история и български традиции.

Къде се намира село Боженци и как се стига до него

Село Боженци се намира с централната част на Стара планина, на 40км от Велико Търново, на около 200км от София и едва на 15км от Габрово. Ако пътувате от Габрово, трябва да хванете пътя за Велико Търново и да следвате пътя за село Данино. Малко след него ще стигнете до едно кръстовище, на което трябва да завиете към село Кметовци и село Боженци. Ако изходната ви точка е град Трявна, както пътувахме ние, то пътят ви ще бъде малко по-обиколен, но за сметка на това много живописен. Разстоянието между град Трявна и село Боженци е около 20км, като се минава през гара „Царева ливада“. След нея има остър ляв завой и след него се кара само направо. Пътят минава и продължава, след табелата, обозначаваща отбивката за Дряновския манастир.

Малко от историята на село Боженци

Историята на село Боженци започва през далечната 1395 година, когато Велико Търново е окупиран от турците. Легендата разказва за болярка на име Божана, която заедно със семейството си тръгнала да търси убежище в горите на Балкана. Така установили се на това място те създали селището, в което съградили новия си дом. Местните ги наричали Божанци или Боженци, от където идва и името на селото. Както всички в този край боженлиите били предприемачи, които се занимавали основно с търговия. Но и тук, както в Трявна и Габрово имало майстори на изкусните занаяти, като дърворезбата, гайтанджийството, кожарството, ковачеството и абаджийството. От 1964 година село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват.

А сега нека се потопим заедно в отминалите времена и да ви разкажа какво можете да видите в село Боженци.

Какво можете да видите в село Боженци

Атмосферата на селото ни пренесе в едно друго време. Навсякъде около нас усещахме тишината и спокойствието, които излъчваше това място. Малките калдъръмени улички и прекрасните къщи, във възрожденски стил са запазени непокътнати и до днес.  В самото начало на селото видяхме сградата на новото училище. То се намира срещу сградата, в която се помещава администрацията на архитектурно-историческия резерват. То е построено през 1872 година и е на два етажа. На първия етаж се намират салона и библиотеката, а на втория са класните стаи. А ето и кои са най-интересните забележителности, които видяхме тук.

Църквата „Свети Пророк Илия“

Това е първата църква построена в село Боженци през 1835 година, като на местните било разрешено към нея да има и камбанария. Това било едно от най-значимите събития за жителите на селото. Те помагали със своите дарения, които били според възможностите им. Майсторът съградил храма се казвал Лазар Стоянов, който живеел в съседното село Трапесковци, а негови помощници били още 26 души. Светата обител е изградена изцяло от масивен камък и хоросан. Над нея през 1895 година е издигната и камбанарията, която е висока 17 метра. Иконите в църквата са дело на много автори и са рисувани по различно време.

Най-стари са олтарните икони на Свети Георги и Свети Димитър, а на западната стена на камбанарията е иконата на Свети Пророк Илия.

Къщата-музей на баба Райна

Една от тесните калдъръмени улички ни отведе до една от къщите на селото, тази на баба Райна Дрянкова, която е била дъщеря на Калчо Дрянков. Изначало той е бил търговец, но след това е станал първия окръжен управител на град Габрово, след Освобождението. Това е най-старата къща в селото, построена още през 18-ти век.  Днес тя е превърната в музей, в който са съхранени много предмети, разкриващи ни бита и начина на живот на хората от село Боженци, по време на Възраждането. В типичния за цялото село възрожденски стил, сгушена сред зеленината на дърветата зад малката дървена ограда тя още пази духа от отдавна отминалите времена.

Къщата-музей на Дончо Попа

Още една къща-музей, която посетихме и която също впечатлява със своята възрожденска архитектура е тази на Дончо Попа. Тя е построена през 1862 година и е на три етажа, като на приземния има търговски дюкян. Интересно нещо, което научихме е, че собственикът на къщата е бил сред най-заможните търговци на кожи и вълна в селото.  Днес в нея се помещава етнографска експозиция, която разкрива много от бита на хората, живели тук през 19-ти век.

Какво още можете да видите в село Боженци

Освен из къщите-музеи и църквата, нашата разходка продължи и из уличките на село Боженци, за да можем да се насладим на природата и останалите около 100 къщи, които впечатляват със своята автентична архитектура. Бялата им фасада, дървените капаци на прозорците и покривите, направени от големи плочи сечен камък, са останали запазени и до днес, за да разкриват историята от онези времена на поколения българи. Освен тях в селото има и много дюкянчета, в които се предлагат различни сувенири, свързани със селото, бурканчета с домашно сладко, както и известния за този край шоколад-пестил.

И както при всяка една екскурзия, така и тук ние не пропуснахме да опитаме от традиционните български специалитети, характерни за този район, които се предлагат в няколкото механи в селото, една от които е Ретро ресторанта. Нямаше как да подминем и местната Шекерджийница, за да си подсладим душата.

Какво научихме още

От разговорите си с местните жители научихме, че в село Боженци целогодишно се организират различни мероприятия. Те ни разказаха, че за Цветница, Гергьовден и Коледа тук се пресъздават автентичните български обичаи лазаруване и коледуване. През месец Май пък тук се провежда поход-възстановка „Рачо Ковача“, при която по екопътека „Римския път“ се отива до Габрово.

Освен това в село Боженци се провежда и традиционният международен пленер по живопис, който датира още от 1975 година и с известни прекъсвания продължава и до днес. На него се събират артисти от различни националности, художествени школи и изкуството.

Тръгнахме си от село Боженци с много положителни емоции и удовлетворени, че успяхме да видим още едно прекрасно място, което е част от нашето културно и историческо наследство.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в