Село Бръшлян – завръщане към корените

Ако обичате да посещавате места, които са сякаш непроменени от векове и харесвате да научавате нови неща за българската история и бита на българите, то днес ще ви представим точно едно такова място – село Бръшлян.

Къде се намира?

Обгърнато от величестсвенета и прекрасна Странджа планина, село Бръшлян се намира на 15 км от Малко Търново и 62 км от град Бургас. Движейки се в посока от Бургас към  Малко Търново, има указателна табела за селото, след която трябва да завиете надясно и по хубав и асфалтиран път, не след дълго ще се озоветее до китното селце Бръшлян, разположено в нежните прегръдките на Страджа планина. Или както му казват местните – Сърмашик , което е старото име на селото.

Какво може да видите там?

В центъра на селото има добре обособен паркинг, срещу който се намира една от забележителностите на селото – килийното училище, което е долепено до църквата Св. Димитър.

Тъй като сме любители на това да научаваме истересни неща, за местата които посещаваме, решихме да изслушаме беседета, която ни бе представена в килийното училище.

Жената която ни разказваше историята , каза че в килията която се е помещавало килийното училище са започнали да се обучават деца от преди 150 г.  Направи ми впечетление, че нямаше столчета и маси за децата и не беше особенно просторно.

Интересна информация

Интерснотото бе, че това е било единственото такова училище, в което се писало освен върху пясък и върху дъсчица покрита с восък. Има си и име – нарича се панакида. Върху нея се е писало с пирон. Идеята била, че имат по-голяма повърхност за писане на цели изречения, а също след затопляне близо до огъня, восъка омеквал и лесно се изтривало написаното от учениците. Така имало възможност да се преизползват многократно.

Друг интересен факт е, че в училището са се обучавали само момчета, тъй като пространството било малко, а и задачата на момичетата по онова време била да се грижът за дома. Затова е нямало нужда да се образоват.

Тези и още много интересни факти може да научите от беседата, която се провежда там. Заслужава си! Жената е много ерудирана и разказва много увлекателно.

След посещението на мястото, решихме да се разходим из архитектурния резерват. Уличките бяха спокойни и почти не се чуваше човешка реч.

Само песента на пойните птици беше наоколо. Архитектурата бе много интересна.

Първият етаж на повечето къщите е каменен, а вторият е обширен, покрит изцяло с дърво. Покривът покрит със стари турски керемеди.

Селото е излязло сякаш от творба на Иван Вазов – красиво, спретнало, чисто и спокойно. Отразяващо културата и бита на тогавашния човек.

Етнографската къща-музей в село Бръшлян

След разходката и снимките, които направихме на къщите из селото, стигнахме до Етнографската къща-музей, за която бяхме предвидил около 15 мин, но наместничката там ни изнедада, с доста обширна беседа, която продължи цели два часа.

Даже се наложи да я прекъснем, за да успеем да продължим към следващите ни набелязани дестинации. Беседата бе вълнуваща, интересна и дълга.

Включваше много дейтайли за всеки аспект от тогавашния бит и култура, като например от това как са строени къщите, как са живели хората, какво са работили, как са се женели, какви обичаи и празници са имали, до това как са боядисвали платовете, как са организирали домакинството и много много други интересни факти. Препоръчваме ви тази беседа, но отделете поне час, час и половина за нея.

Съотношението цена – получена информация, беше много добро. Билетите и на двете посетени от нас места, бяха около 2 лева, а информацията беше изключително богата с огромна културна стойност.

В близост до селото се намира параклис Свети Панталеймон, но ние не успяхме да го посетим. Проучихме, че се намира на около километър от селото и до него има изграден кът за отдих. От селото тръгва и пътека, която стига до Двата Вриса и е дълга около 2 километра. Всъщност началната точка за двете локации, тръгва от едно и също място. Левия път води към параклиса, а десния до Двата Вриса.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в