Село Долене – райско кътче на земята

В тази статия ще ви разкажем за едно място, не толкова познато в България, излязло сякаш от приказки за гноми и елфи. Селце с 9 жители, които със собствени сили и финансови ресурси, поддържат селото и реставрират старите къщи. Село Долене – не много известно, но наистина заслужаващо да бъде посетено.

Къде се намира село Долене и как се стига до него?

Намира се в югозападната част на България, в област Благоевград, като най-близкият град до него е Петрич. Разположено е в Огражден планина на 710 метра надморска височина.

От Сандански, където бяхме отседнали, до селото е 44 километра и се изминава за около 1 час. Минава се през село Първомай в посока ГКПП Златарево и малко преди село Струмешница се завива на дясно. На разклона има указателна табела за село Долене. От там до крайната точка остават около 10 километра. Пътят е с голяма денивелация, с много завои и в не много добро състояние. Трябва да шофирате бавно и внимателно. Направи ни впечатление, че долу до тази отбивка, термометърът в колата показваше 35 градуса, което е нормално за средата на август, но докато стигнем до селото, вече показваше 29 градуса. След около 25-30 минути бяхме на входа на селото.

Какво представлява селото

При нашето посещение ни направи впечатление, че в това висока планинско селце само с 9 постоянни жители, още в самото му начало кипеше неуморна работа. Около десетина работници работеха по различни проекти, още при първите цветни градини и каменни зидове. Продължихме с колата нагоре по пътя и останахме изумени. Сякаш бяхме попаднали в паралелна вселена на България, такава каквато искаме да я виждаме. А именно с прекрасни озеленени улици, с безброй различни цветя, поливни системи, в съчетание на добре запазени, реставрирани и типични за района стари каменни къщи, пръснати като мъниста по стръмните склонове. Разбира се, имаше и доста рухнали къщи, но дори и около тях беше цветно и красиво. Усещаше се подем, инициативност и позитивизъм, такива каквито сякаш липсваха в другите малки селца и градове.

Какво още видяхме там

Не след дълго пристигнахме на центъра. Там има голям площад, където могат да се оставят колите. От площада се открива почти 360 градусова гледка към околните планини, създавайки усещането, сякаш селото е кацнало на върха на планината. И центъра разбира се, е добре озеленен, с прекрасни цветя и поддържана свежа зелена трева, което както предполагате, изискваше огромни грижи, за средата на август.

В единия край на централния площад има наредени маси, от които се отриваше фантастичната гледка.

Нямаше жива душа, бяхме само ние, а единствения човек, който видяхме на площада, беше този който ни обслужи и от когото си взехме кафе и лимонада. Поседяхме и се полюбувахме на гледката и се чувствахме най-големите късметлии на света, че попаднахме на този оазис на българщината, съграждан и поддържан от истински хора.

След това потеглихме по една пътечка покрита отново със свежа трева, от едната страна имаше подпорна каменна стена, а от другата дървена ограда с преплетени клони между нея, покрита с много различни пълзящи цветя и рози. Гледката отдясно беше към терасирани, стъпаловидни градини, с прекрасно нацъфтели растения, разположени между дузина реставрирани каменни къщи, разположени по склона надолу. Зад тях се виждаше в подножието десетки малки селца и градове на фона на величествената Пирин планина. Не след дълго, вървейки по пътеката минахме под мостче, което беше предназначено за изкуствен водопад.

Като цяло селото не е голямо, но енергията с която беше поддържано, реставрирано и озеленявано, бе огромна. Това личеше от всеки детайл, всяко цвете и всеки камък, сложен на правилното място. Големи хора, с големи души поддържаха приказно красивото село. Изключително удоволствие е да се разхождаш в това поддържано, но същевременно с доста автентичен дух място.

Кратка история за село Долене

Село Долене датира от 1570 година. На времето е бил изключително популярен с Доленския панаир, който се е провеждал цели 40 дни. Това в бил втория по големина панаир в пределите на Османската империя. През 1873 година е създадена черквата Успение Богородично. От тогава до сега се е запазила нейната автентичност. През 1905 година, населението е било около 800 жители, като днес за съжаление са останали само 9.

През 2018 година започва реставрацията на селото, което е подтикнато от семейство предприемачи с корени от Долене. Те успяват да привлекат към идеята си доста млади хора, също с корени от селото, които да помагат с реализирането на тази мечта. Често през уикендите се организират и тематични дни на занаяти.

Ако търсите вдъхновение, мотивация, свежа енергия или искате да избягате от среса и апатията на големия град, посетете село Долене. От всеки ъгъл на селото се открива гледка към Пирин и към населените места в подножието на Огражден планина. Приказно красиво е навсякъде.

Какво може да посетите наоколо?

Съвсем в близост до село Долене е Самуиловата крепост, а от там може да се носочите и до интерсния Чуриловски манастир край село Гега, известен още като манастира на дявола.

Не толкова далеч е и друго магично място, а именно Рупите и Кожух планина.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в