Село Гела – място докоснато от Бога

Днешната ни разходка ще е до едно място, което сякаш е дом на самия Бог. Красота, безвремие, спиращи дъха гледки, кристален въздух и тишина са преплетени в перфектна симбиоза и това е само малка част от това което могат да усетят сетивата на човек посещавайки село Гела!

Къде се намира село Гела?

Това китно село се намира в сърцето на Родопите на 1500 метра надморска височина. Град Смолян е на около 30 км, Пампорово на 20 км, а село Широка Лъка е само на 6 километра от него. Състои се от 7 махали пръснати по склоновете на централната част на Родопа планина.  В подножието е китното село, а над него се издигат връх Турлата. Най-отзад, при ясно време може да се види и кулата „Снежанка“.  Наблизо също са върховете Голям Перелик , Малък Перелик, Шипестата чука и Чаевата чука, както и две хижи – Ледницата и Перелик. Най-близкото село е село Стъкъл.

Как стигнахме до селото?

Беше зимен Януарски ден и бяхме отседнали в Пампорово. След няколко дена прекарани в курорта, бяхме зажаднели за глътка спокойствие и бягство от тълпите хора.  Такъв беше мотивът за нашето пътешествие, но и не само. Гела е място, което обичам да посещавам, когато съм в района. Там се зареждам с позитивна енергия и давам „глътка свеж въздух“ на мозъка ми.

Отне ни около 30-35 минути да изминем разстоянието от 21 километра. Пътят до там е поддържан и в добро състояние. Преминахме през Широка Лъка, където след центъра, по мост над реката завихме на ляво, следвайки табелите за село Гела. Изкачвайки се по-стръмния път започна да се появява сняг първоначално само върху боровете. Колкото повече продължавахме, количеството на снега растеше и край пътя вече се появяваха отделни преспи. Когато достигнахме до самото село всичко около нас беше бяло. Склоновете около селото бяха покрити с дебел сняг.

Облаци пухкава бяла мъгла, ту се спускаха над някои къщи, ту се разкъсваха и слънцето пробиваше. Пелерината движеща се над къщи, борове и планински склонове, наподобяваше морски вълни блъскащи се в брега. В моментите когато мъглата се разкъсваше, гледана от по-високата част на селото, оставаше усещане у мен, все едно гледам към земята от самия Рай. Сякаш ставахме свидетели на едно божествено представление, разиграващо се върху декорите на природата от централната част на Родопите. Представление, но не гръмко, шумно, а точно обратното – тихо, чисто, бяло, някак самотно, но всъщност прекрасно. Никога няма да забравя тази спираща дъха гледка, наподобяваща Рая такъв, какъвто съм си го представял.

Легенда за Орфей и село Гела.

Легендата за Орфей разказва, че той е бил роден по тези земи и когато засвирел и запеел, всички диви зверове утихвали, гората се притаявала, природата сякаш спирала, за да послуша страхотната мелодия от неговата лира. Като посетите Гела, ще разберете, какво точно е вдъхновявало Орфей, а именно девствената природа, дивата Родопа и уникалната енергия и магнетизъм на мястото. Тук е мястото да споменем, че селото е едно от 3те най-силно енергийни места на България, заедно с Рупите и Кръстова гора.

Макар района да е населявам от хиляди години, тук все още се намират доста диви местообитания и места без никаква човешка намеса. Тук се срещат много редки диви животни и растения. Ендимити не само за България, но и за света. Едно такова растение например е Орфеевото цвете. Интересното при него е, че дори изсушено на хербарий за доста време, засадено и отново поливано ще се възроди за нов живот.

Забележителности в селото

Църква Света Троица

Тази църква е построена върху основите на някогашен голям манастир. Там също са открити основи на още 3 църкви от ранно християнския период, една от които може да бъде видяна в близост да храма. Църквата е сгушена в прегръдките на вековни дървета, във високата част на селцето. Интересното е, че храмът е съграден със задружни усилия от всички жители на село Гела, като са използвали камъни от останките на ранновизантийската базилика. Храмът е доста красив и си заслужава да бъде видян.

Ранновизантийска базилика

Намира се на около 100 метра от църквата Света Троица. Има достатъчно пространство да за оставите колата си пред нея. От там се поема по една малка пътечка в ляво. Изкачването по хълма продължава около 5 минути. Когато пристигнете ще видите добре запазените основи на базиликата.

Има два открити гроба, като интересното е, че в единия са открити останки на човек, които е погребан в седнало положение, а в другия е открит епископски жезъл, който обаче не е оцелял до наши дни. В района също е намерена и ранно византийска златна монета, положена в устата на череп.

Параклис Свети Спас

Този параклис се намира във високата част на селото на 1513 метра надморска височина.

Праклисчето е малко, но гледката, която се разкрива пред него е много величествена. По пътя ще срещнете и множество забавни табелки, които ще ви разведрят.

Места за нощуване и хапване

В селцето има множество къщи за гости и хотели. Две по-популярни места са хотел Гела & Спа и къща за гости Панорама.

Местата за хапване в селото не са много, но затова пък Широка лъка е съвсем наблизо, а там с две ръце ви препоръчваме гостилницата „При чичо Джак“ и механа „при Славчев“.

Какво още може за видите около село Гела?

Този район е наситен с прекрасни природни и архитектурни забележителност. Разбира се, задължително спрете да разгледате архитектурния резерват Широка лъка, през който минавате на път за село Гела. Препоръчваме ви също да видите и кулата Снежанка в Пампорово. Ако знаете и други интересни места в района, пишете ни в коментар.

Района е подходящ да бъде посетен по всяко време на годината. Ако търсите спокойствие, чист въздух, възможност да съберете мислите си и да избягате от забързаното стресово ежедневие, посетете Гела и се заредете от неговата прекрасна енергия.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в