Село Ковачевица – планинска приказка

Българското село е малко и изключително самотно, но всеки, който го познава, знае че то е една истинска и необятна вселена от история, традиции и магичност. Автентичното родно село кара всеки свой посетител да настръхне от невероятната му енергия, добрината и гостоприемството на неговите жители. Обичам да се връщам на село, обичам да посещавам и нови, непознати за мен села. Това винаги е вдъхновяващо. Днес ще ви разкажа за едно китно родопско село, което е запазило архаичния си дух и кара всеки новодошъл турист да се смири и да се слее със спокойствието на витаещата атмосфера. Ще посетим приказното село Ковачевица.

Къде се намира село Ковачевица и как да стигнете до нея?

Скътана в далечното ъгълче на Родината ни, Ковачевица се намира в Западните Родопи на разстояние 24 км от град Гоце Делчев. Ако идвате от София, може да стигнете до селото, шофирайки по автомагистрала Струма. На отбивката за Симитли трябва да напуснете скоростния път. Пътят ви преминава през куротните селища Банско и Добринище, след това Огняново. Последното населено място преди Ковачевица е Лещен.

Кратка история на селото

Селото се е заформило в далечната 1656 г., в периода на потурчване на българите. В опит за бягство от насилничеството жителите на родопските села са се скрили в тези по-труднодостъпни места в планината. По време на Възраждането селото е било в разцвета си, когато се е славило като просветен център и пункт на революционни организации. Доста по-късно през 1977 г. Ковачевица е обявена за архитектурен и исторически резерват. Към момента селото е доста често посещавана туристическа дестинация. За съжаление местните му жители са само около 50 на брой.

Какво може да видите, когато посетите село Ковачевица?

Тесни калдъръмени улици, красиви старинни къщи, невероятно спокойствие и тишина. С това впечатлява всеки свой посетител приказната Ковачевица. Смятана за едно от най-красивите български села, тя е запазила своя автентичен вид. Всички нейни къщи са изградени от камък и тиклени покриви.

След като се разходите из улиците на селото и попиете от неговата атмосфера, може да посетите старата църква „Свети Никола“ и красивата четири етажна камбанария, издигнати през 1847 г.

Точно до светата обител е било и старото килийно училище, чиито малък дървен вход все още стои.

Любопитно

Селото наистина впечатлява със старинния си облик и не веднъж е използвано за снимачна площадка на различни кино продукции. Тук са заснети множество филми както български, така и чуждестранни, сред които са „Опашката на дявола“, „Мера според мера“, „Мъжки времена“, „Селцето“ и други.

Според някои документи от XV век селото е създадено преди поне 500 години.

През 1892 г. с финансиране от Йордже Димитров, тук е построено ново училище, което носи името на своя дарител.

Какво друго може да видите наблизо?

Районът тук е изключително красив и със сигурност има какво още да посетите, за да запълните плътно графика на своята почивка. Наблизо е красивият град Гоце Делчев, както и старинното село Лещен, които определено заслужават да бъдат посетени. Ако искате да се разходите, може да поемете по някой от разтоварващите туристически маршрути, които водят до местността „Кози камък“ и водопад „Сини вир“. Тук се намира и красивият резерват „Тъмната гора“, както и скалният феномен „Черната скала“. Любителите на историята ще посъветваме да посетят намиращите се близо древни археологически разкопките на един от малкото запазени римски градове в България – Никополис ад Нестум.

Разходката из приказното село Ковачевица ще ви отнеме едва няколко часа, но спомените и емоциите, които ще създадете там, ще бъдат останат завинаги. Българското село винаги е успявало да ни удивява, успя и този път. Подарете си доза спокойствие и редица красиви гледки, като посетите Ковачевица и околностите.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в