Село Парамун – чист въздух и вкусни гозби

Село Парамун е едно от многото, почти обезлюдени села в западна България, в което живеят едва няколко човека. Намира се на 14км от град Трън и на около 66км от София, по пътя за сръбската граница. Селото е разположено в подножието на голям скален масив, който се нарича Парамунска чука, а близо до него тече река Ябланица. Именно на това тихо и спокойно място искам да ви заведа днес. Място с изключително чист въздух и много плодородна земя, върху която местните отглеждат тикви, картофи, боб, лук и чушки. Но нека започнем с малко от историята на селото.

Исторически данни за село Парамун

Историята на село Парамун датира още от средата на 16-ти и началото на 17-ти век, когато селището е било регистрирано в турските документи. То е било разположено в няколко местности, като първата от тях е била местността Манастир, в подножието на планината Стража. По-късно е било преместено по-близо до пътя, където оттам днес се минава за един от изходите към Сърбия, а именно пътя Перник–Брезник–Трън. Много и различни истории се разказват из селото, свързани с неговото минало. Една от тях разказва за млад войвода от Парамун, който бил еничар. Той успял да избяга от Цариград и да се върне в родния си край. Тук той и неговата дружина ограбили султанската поща, която пътувала за Цариград. За назидание султанът наредил село Парамун да бъде заличено от лицето на земята. Така малцината жители, които успели да оцелеят се заселили в друга местност в подножието на Мали камък.

Още легенди свързани с историята на село Парамун

Има разбира се още много легенди, които местните разказват. Една от тях възхвалява проницателността на селския кмет, който искал да спаси бедните си съселяни от плащането на данък на турците. Нещото, което той направил е да измисли таен език, на който да предупреждава останалите да се скрият, когато османците идвали в селото. На трънски диалект той изричал думите „Шуманте туте, та Уз дол“.

От историята на село Парамун има запазена и друга легенда. В нея се разказва за манастир, който турските башибозуци често посещавали и всеки път ограбвали. Това накарало монасите да измислят как да спасят това свято място от техните неспирни набези. Направили си план и при следващото посещение те взели парите, които османците носели за своя господар, убили ги и хвърлили труповете им в торта, за да се разложат по-бързо. От добра душа решили да пощадят само кучето, което ги придружавало. Когато господаря им тръгнал да ги търси стигнал до манастира. Там той видял кучето, което лежало върху купчината с тор. Усъмнил се пашата и наредил да разровят торта, където намерил дрехите на убитите. Разярени турците подгонили парамунчани нагоре по чукарите. За да се спасят те преминали отатък чуката, където вече били в безопасност. Тогава старото село било унищожено, а новото дало началото на нов живот за оцелелите.

Какво интересно можете да видите в околностите на село Парамун

Село Парамун, въпреки занемарения си вид е място, богато на множество културни, археологически и природни забележителности. На около 1.5км северозападно от селото се намира праисторическата крепост Градище или по-точно това, което е останало от нея. Нейния зид е бил изграден от необработени камъни без никаква спойка помежду им. Днес по-голямата част от терена на крепостта е обрасла с трева.

Друга забележителност, която си заслужава да видите, когато дойдете в Парамун е пещерата Монетарницата и пропастта Роня. До тях се стига пеша, като можете да оставите колата си в центъра на селото и да тръгнете по пътеката, която минава покрай водния резервоар. По нея се излиза на широк черен път, който води към планината. В началото местността е открита, но продължавайки нагоре по пътя ще навлезете в широколистна гора, в която не след дълго ще стигнете до едни въртопи.

Оттам трябва да  продължите на запад, като в един момент пътят ще свърши, но вие можете да продължите в същата посока, докато стигнете сечището. По-нагоре трябва да минете от дясната страна на големия въртоп в дерето, а след това и покрай големите кални жлебове. Оттам трябва отново да тръгнете  надясно. Не след дълго ще попаднете на голям въртоп, в чиято периферия се намира пропастта Роня. Входът на пещера Монетарницата е разположен между дърветата и големите скали, разположени между Свинския въртоп и пропастта Роня.

И още едно предложение

Ако пък искате просто да се разходите малко на чист въздух, сред природата и да се насладите на невероятните гледки, които местността около селото предлага, можете да отидете и до храма свети Георги, който се намира малко извън него. До там се стига по пътека, която тръгва от центъра, минава покрай крайните къщи и навлиза в леко залесена местност.

Следвайки пътя, не след дълго ще излезете на широка поляна, в центъра на която се извисява храма.

Там, обгърнат от тишината, човек става едно с природата. Ниска зелена ограда обгражда това свято място, а беседката в двора, приканва всеки минал оттук да поседне и да остане насаме със себе си.

Вкусни гозби и домашно приготвени продукти

На тръгване от село Парамун със сигурност ще сте пригладнели и няма как да не спрете и да не опитате вкусните гозби, които се приготвят в ханче „Парамун“, което се намира на самия разклон за селото, на главния път Перник – Брезник – Трън. Въпреки неугледния си вид и шума от пътя, вътре ще останете много приятно изненадани. Интересни стари фотографии висят по стените на ханчето, а редом до тях има два хладилника пълни с различни месни деликатеси, домашно прясно овче и краве мляко, кисело мляко, овче, козе и краве сирене и кашкавал. Всички те са произведени в близката мандра, от най-качественото мляко.

Още от вратата на ханчето ще усетите аромата на бобената чорба, приготвена с много джоджен и на скарата. Освен тях тук ще ви предложат вкусна шкембе чорба направена с домашно мляко и масло, домашен суджук и пушено филе. Поръчайте си и порция пържени картофи към тях или ги гарнирайте с боб с лютеница. Можете да опитате и спържата, която е едно от традиционните ястия в този район. На тръгване няма как да не се изкушите да си вземете за вкъщи шише прясно мляко, бучка домашно сирене или гюбек – мек кашкавал, поръсен с шарена сол. Ханджиите ще ви предложат и пресни яйца и домашни консерви, които сами са направили. Какъв по-хубав завършек на този прекрасен и изпълнен с емоции ден, прекаран в това малко позабравено, но прекрасно кътче от България.

Какво друго може да посетите наоколо

В близост до село Парамун се намира и село Лялинци, в което се намира църквата “Св. Никола”. Ако разполагате с повече време може да посетите скалния параклис Света Петка или приказно красивото ждрело на река Ерма.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в