Село Жерка – забравената приказка в Родопите

Българското село е нещо, което навява спомени у всеки от нас. Спомняме си за детството, за щастливите дни, прекарани безгрижно с баба и дядо, за безкрайните игри до тъмно и за вкусните, домашно приготвени гозби. За съжаление селата в нашата Родина все повече опустяват. Някои дори са останали отдавна безлюдни и самотни, сякаш обитавани от призраци. Един такъв тъжен пример е родопското село Жерка. Често идваме тук, но мястото е много слабо познато, затова днес ще ви разкажа за него.

Историята на изоставеното село.

Жерка, което всъщност е много стара българска дума, която означава „воденица“, е новото име на селото. До 1934 г. то се е казвало Дегермен тепе, което означава „воденицата на хълма“. Преди 30-40 години селото изведнъж се е обезлюдило – всички негови жители го напуснали и слезли в долните села. Има няколко истории за това какво е довело до изоставянето му. Първата гласи, че група геолози са решили да търсят уран в земите около Жерка. Местните хора се притеснили за здравето си и с мъка напуснали родните си места.

Другата история, която разказват все още потомците на село Жерка е, че трудният, суров живот в планината ги е принудил да слязат в нинското. Жерка е труднодостъпна местност, до която няма път, а и до 1966 г. е нямало и електричество. Хората се изхранвали и преживявали много трудно, а суровите зими в балкана често затрували с дебел слой сняг пътя им към цивилизацията. Това неизбежно довело до преселване на жителите му в близките села.

Къде се намира село Жерка?

Село Жерка се намира в приказните Източни Родопи на 45 км от град Кържали, а най-близкото населено място до него е село Кирково, където може да откриете доста хотели и вили, ако сте решили да пренощувате. Пътят да изоставената местност е трудно да се открие, ако не сте били там преди, а табели изцяло липсват. Най-добре е да се обърнете за помощ към някой от местните жители, които с радост ще ви упътят. До село Жерка се стига по горски път, който може да бъде преминат с по-висок автомобил, но ние решихме да оставим колата си до реката. В началото на прехода има стара каменна чешма, от която може да си налеете студена вода – нагоре повече работещи чешми може и да не срещнете.

Оставаме координати на селото, тъй като то изцяло липсва на картата: 41.338968, 25.378469

Пътят към село Жерка.

Пътят нагоре е лек и приятен. Селото се намира на върха на хълм, но горската пътека, по която се достига до него, не е стръмна, а по-скоро приятна, защото пресича гъстата зелена гора. Колкото повече лъкатушехме нагоре по склона, толкова повече се откъсвахме от градското ежедневие и се потапяхме в спокойствие и тишина. Маршрутът предлага невероятни, красиви гледки и мирис на свежа мащерка, затова ви съветвам да се насладите максимално.

Да потънеш в тишина и спокойствие.

Веднага ще разберете щом прекрачите прага на село Жерка. На самия му вход ви посреща огромен чинар, за който местните разказват, че е на повече от 500 години. Легендата за него гласи, че множеството брадавици, които покриват стъблото и клоните му, са болестите на починалите и погребани в гробището хора. А гробището? То също ви посреща на входа на Жерка, стоейки тихо и безмълвно под сенките не дебелия чинар.

Тръгвайки по калдъръмените, прашни улички на селото, усетихме едно безмерно спокойствие, но и малко призрачност в цялата обстановка. Изумителното тук е, че къщите изглеждат така, сякаш до вчера тук е имало хора, които изведнъж са се изпарили. В дворовете още може да видите личните принадлежности на някои от обитателите, може да срещнете изоставени стари автомобили или забравени обувки пред входните врати. Въпреки, че безпощадното време несломимо руши някогашните домове, те все още стоят там самотни. Изведнъж около нас се чуха звънчета на овце. В началото се изплашихме, но след това разбрахме, че това е овчар, който също преди 40 години е напуснал селото, но сега отново се е върнал тук. Той е единственият жител на Жерка.

Място за отдих

Щом преминете цялото село, което не е много дълго, ще достигнете широка поляна, на която има новоизградени пейки, а пред тях се открива невероятна гледка към Родопите. Поседнахме тук, за да си отдъхнем и за да се насладим на спокойствието. Места като това сякаш ни свързват с природата. Те ни дават възможност да надзърнем в битовизма и ежедневието на нашите предци и да осъзнаем колко много излишни и ненужни неща притежаваме днес. Навръщане успяхме да си наберем малко билки, които с миризмата си, дълго време ще ни връщат към приказното село.

Жерка е едно изумително, забравено място, сгушено в зелената прегръдка на гората. То може да е изгубило отдавна жители си, но пази своите тайни и неустоимия си, загадъчен чар, с който привлича хората.

Какво друго може да видите наоколо?

В тази част на Родопите има ужасно много красиви места, които може да посетите. Някои от тях са свещеният град Перперикон, светилището Татул, Дяволският мост и други. Районът е много приятен и богат на маршрути за разходка.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в