Соколски манастир „Успение Богородично“

Соколски манастир „Успение Богородично“ е  един от малкото останали действащи девически манастири в България. Храмът се намира в сърцето на Стара планина, заобиколен от много красива природа, тишина и чист въздух. Те ще ви накарат да се отпуснете и като с магическа пръчка да се пренесете в миналото, за да научите историята на това невероятно място. В един прекрасен летен ден, водени от любопитството и желанието да научим повече за него, ние потеглихме на поредното си приключение.

Къде се намира Соколски манастир „Успение Богородично“

Соколският манастир „Успение Богородично“ се намира в района на град Габрово, едва на няколко километра от етнографския комплекс „Етъра“.  Сгушен сред северните склонове на Стара планина, по поречието на река Янтра, в местността Соколова пещера, той буди възхищение със своята архитектура и богата история. От Габрово до манастира може да се стигне с кола или с автобус. Но така няма да можете да усетите магията на това прекрасно място. За щастие има и още един вариант да стигнете до там. Той е да поемете пеша по маркираните пътеки от Етъра, които ще ви отведат право до портите на манастира. Пътят до там е много лек и приятен и предлага много и незабравими гледки от околността.

Кога е основан манастирът

Соколският манастир е основан през 1833 година от Архимадрит Йосиф Соколски. По това време той се завръща в родното си място, идвайки от Троянския манастир. Негов спътник е Йеромонарх Агалий, с помощта на когото Йосиф построява първата дървена църква до самия вход на Соколовата пещера. На следващата година църквата била съборена, а на нейно място първомайстор Константин от Пещера построил голямата каменна църква и жилищен комплекс. За построяването им, с дарения са му помогнали и селяните от село Нова Махала и село Етъра.

От официалното си откриване на 15 Август 1834 година от митрополит Иларион Търновски, Соколският манастир се превръща в едно от най-ключовите места за това време. През 1836 година Йосиф Соколски открива тук първото килийно училище. Там своите знания на децата за кратко предавал Неофит Бозвели. По-късно тук Йосиф Соколски разкрива и книжовен център, а дякон Иларион е изпратен в Търново, за да търси учители.

Още за историята на Соколски манастир „Успение Богородично“

Историята на Соколския манастир разказва и за много опълченци и революционери, които са намирали подслон тук. Един от тях е Никола Филиповски, който през 1856 година, гонен от турците, намира убежище в манастира и намерението да превърне мястото в център на подготвяното от него въстание. По време на Априлското въстание оттук започва пътя и на четата на още един български революционер – Цанко Дюстабанов. За жалост обаче четата била разкрита от турците, а заловените осем души бунтовници, било заповядано да бъдат обесени.

След години, през 1868 майстор Кольо Фичето построява в тяхна памет каменна чешма. Тя се намира в средата на двора на манастира и е известна като Соколовата чешма, заради 8-те си чучура-соколи.

Днес Соколският манастир е обявен за историческа защитена местност, която обхваща площ от 75.5 хектара манастирски земи и гори. Но стига толкова история. Нека ви разкажа как се стига до Соколския манастир и какво ще откриете там.

Пътят до там

Разходката ни до Соколския манастир започна от комплекс „Етъра“. Както споменах до него може да се стигне и с кола или с градски автобус. Но заслужава ли си да се лишите от възможността да се разходите на чист въздух и да пропуснете красивите гледки, които разкриват околностите на светата обител? Маркираните пътеки, които водят до манастира се намират южно от етнографското селище. Те са много добре обозначени и разходката по тях е много приятна.

Местността „Соколската пещера“, в която е разположен манастира наистина е много красива. Заобикалящата тишина и изобилието от зеленина те завладяват с всяка крачка. Контрастът между синьото небе и изписаните планински била те оставят без дъх. Така опиянени от красотата на Природата без да се усетим изминахме тези около 4 километра до манастира. Още с прекрачването на портите му се отзовахме в друг свят, едно райско място в сърцето на Балкана. Цялата заобикаляща зеленина тук, тревата, боровете, и цветята те подтикват към спокойствие и смирение и желанието да се потопиш в миналото, за да научиш колкото се може повече за това място.

Какво може да се види в манастира

В двора на Соколския манастир има стълби, които водят до църквата. Тя се намира на едно малко по-ниско ниво, до входа на една пещера, чийто вход обаче е недостъпен и ограден с решетка.

Самата църква е изкусно изрисувана отвън и отвътре. Историята ѝ обаче разказва, че не винаги е било така. Много дълги години тя е била без иконостас и стенописи и е била с много лоша подова настилка. Нямала е дори и храмова икона „Успение Богородично“. Това будело възмущение у мнозината, които посещавали това свято място. Един от тях бил Найден Геров – руски вицеконсул от Пловдив, който посетил манастира на 15 Август 1856 година, по случай храмовия празник. Едва четири години по-късно, през 1862 година поп Павел Зограф и неговия син Никола от село Шипка се заели да украсят църквата със стенописи.

По-късно през същата година е изработен и иконостасът с много празнични и царски икони. Те били дело на известни представители от Тревненската школа. Така църквата се сдобила с 15 малки празнични икони и 6 големи царски икони, а в купола ѝ бил изобразен Иисус Христос. Храмовата икона в църквата на Соколския манастир е дело на габровския живописец Христо Цокев. Своето творение той дарява на манастира през 1880 година.

Още интересни факти, свързани със Соколския манастир

От основаването си през 1833 година до 1959 година манастира е бил мъжки. В него са служили около 100 монаси начело с 15 игумена. След това обаче тук се преместват монахините от девическия манастир „Свето Благовещение в Габрово, който бил основан от Йосиф Соколски през 1839 година. През 1959 година същият е бил разрушен от тогавашната комунистическа власт в България. В северната част на манастира през 1968 година от монахините е уреден параклис „Свето Благовещение“. В него са експонирани запазения иконостас и иконите „Иисус Христос“ и „Света Богородица с Младенеца“, нарисувани от Захари Зограф.

В соколският манастир можете да видите и музейната сбирка, която е свързана с историята за национално-освободителните борби в този район. Сред експонатите ѝ са предмети, които са принадлежали на Апостола на свободата Васил Левски, който също не веднъж е намирал убежище тук.

В двора на Соколския манастир се намира и параклиса „Свети Панталеймон“, в който има скала, от която хората вярват, че извира целебна вода. Това кара много вярващи да поставят в цепнатините ѝ листчета, с написани на тях желания, с надеждата те да бъдат прочетени от Светеца и да бъдат изпълнени.

В Соколския манастир може и да пренощувате, за да усетите още от спокойствието и тишината на Габровския Балкан и да научите още много и интересни истории.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в