Созопол Старият град – приказно кътче

Старият град на Созопол – приказно кътче в сърцето на града!

Созопол е едно от най-китните и красиви градчета по нашето Черноморие. То впечатлява с красиво море, старинни улички и специална лятна атмосфера, която комбинира почивка, история и парти енергия. Определено ви го препоръчваме, ако си търсите курорт по морето.

История на курорта

Историята на Созопол е изключително богата – градът произлиза от старата гръцка колония Аполония. Той е един от най-старите градове в България и най-старият на нейното крайбрежие. Известен като рибарско и археологическо селище и в днешно време една от най-популярните туристически атракции в страната. Той слива романтична атмосфера с удобството на модерния уют. Свързан е лесно с Бургас и можете да отидете там за ден. Ако ви доскучае, а дори и да посетите другите курортни градчета наоколо – винаги ще намерите автобус за почти навсякъде в района, където ви скимне.

Сърцето на Аполония се намира именно в Стария град на Созопол. Там е пълно със забележителности, като самият той, всичко, което ви заобикаля, е най-голямата такава. Архитектурата е запазена от XVIII- XIX век – има повече от 200 къщи от това време. Старият град е пълен с тесни улички, стари дървени къщи и не само – има множество красиви манастири и параклиси, на които най-вероятно случайно ще се натъкнете. Задължително обаче вижте църквата ‘Св. Св. Кирил и Методий’, която се намира тъкмо в началото на Стария град.  В нея се пазят мощи на Свети Йоан Кръстител. Въпреки че е наскоро реновирана и изглежда нова, тя датира от края на XIX век. Параклисът, който най-много ни впечатли и често остава забравен, е ‘Свети Константин и Елена’, мъничък, изграден изцяло от камъни. Намира на една от улиците, спускащи се надолу към морето.

Интересни факти за Созопол

Знаете ли, че къщите там неслучайно са дървени?  Те са построени така, с дървен слой отвън, за да бъдат предпазени от солта и това е тайната за тяхното почти непроменено състояние днес.

Южната крепостна стена е друга опорна точка в града. Наследете се на красива разходка по крайбрежната алея, където няма да знаете накъде да се обърнете – дали към безкрайно синьото море точно под вас или приказните къщи и ресторанти от другата страна. Скалите, които се спускат от алеята към морето изглеждат направо екзотични, а в далечината можете да видите Новия град. Архитектурният комплекс се намира точно по средата на тази алея и неговото минало е много интересно – открит е при събарянето на една къща и никой не е очаквал да открие нещо там. Разкопките постепенно разкриват цял комплекс и е истинска златна мина за града и за любителите на историята. Посетете и музеят, където ще научите повече за древната история на региона. Популярна традиция е да се хвърлят монети в Античния кладенец – все пак почти всеки град си има едно такова местенце.

Не на последно място силно ви съветваме да отидете до пристанището. ‘Марина порт Созопол’ е яхтено пристанище, на пет минути разстояние от началото на Стария град, където можете да се полюбувате на спокойната синя вода и множеството малки и големи лодки и яхти, които, събрани на едно място, често могат да бъдат впечатляващи. Наистина можете да усетите лятото там, а ако искате по-спокоен обяд или вечеря, продължите ли по същата улица, ще намерите ресторанти, които гледат към водата и са сравнително отделени от тълпите туристи.

Полезна информация за

Щом става въпрос за храна, тук възможностите са хиляди. Най-хубаво и автентично е, разбира се, да се доверите на рибата и морските дарове. Скара и традиционна българска кухня също се намира на всяка крачка. Ако търсите малко по-луда обстановка, то има плажни барове, които биха могли да ви се харесат със своята музика, коктейли и разбира се, гледка – където и да отидете по Черноморието, гледката ви е гарантирана. В новия град е по-трудно да намерите обикновени кафета, но в повечето от ресторантите нямат против да седнете за сутрешното си фрапе.

Созопол разполага с безброй хотели и къщи за гости и лесно ще откриете подходящият за вас. В зависимост от бюджета ви можете да останете в Стария или в Новия град, като Новият град е доста по-евтин, тъй като там има повече избор. Където и да сте, няма да ви е проблем пеша да стигате от едно място до друго, а паркингът също не е чак такъв проблем. Е, ако сте на ти с идеята да платите по лев или два за него. Имайте предвид, че в разгара на сезона, тоест юли и август, градът става малко препълнен и трябва да сте по-гъвкави с времето и предпочитанията си. Ако искате по-тиха почивка, то най-добре е да отидете през юни или септември, преди или след големия прилив на хора.

За любителите на екстремни

За любителите на екстремни спортове има възможности за гмуркане, парапланеризъм, джет ски и какво ли още не! Често за гмуркането се предлагат изгодни оферти, ако се поинтересувате от по-рано, преди сезонът да е започнал. Дори можете да вземате уроци и самият вие да получите сертификат!

Созопол е истинско съкровище, което всеки поне веднъж трябва да потърси. Плаж, море, вкусна храна, освежаващи напитки и история, там за всеки да се потопи – какво повече да искате от лятната почивка? По нещо за всекиго! Многото забавления през деня и красивите алеи за нощни разходки, както и различните части на града, го правят достъпен и предпочитан както от младежи, така и от семейства, а още по-хубавото е, че наблизо можете да намерите недокосната природа, по-тихи плажове и дори и замък – комплексът ‘Влюбен във вятъра’ се намира в Равадиново, само на 5 километра от града. Ние ви препоръчваме да отдадете дължимото на Стария град, няма да съжалявате.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в