Старосел – Тракийски култов комплекс

Топлите есенни уикенди често ни предизвикват да си откраднем поне един свободен ден за почивка, разходка и посещение на някое любимо място. Днес ще ви запозная с една дестинация, която обичам да посещавам често, тъй като хем далеч от градския шум, хем близо до родния ми град Пловдив. В нея може да се запознаете с малка част от древната история на България, да се докоснете до селския туризъм, да се насладите на СПА процедури или да се отпуснете в приятна компания с чаша прекрасно вино в ръка. Отиваме в китното селце Старосел.

Къде се намира Старосел и как да стигнете до него?

Удобното местоположение на селото е един от множеството плюсове на мястото с цел посещение за един ден. Старосел се намира в община Хисаря, сгушено в склоновете на красивата Средна гора. То е с ниско разположение – на 300 м. надморска височина и се намира само на 2 часа път от София. Ако идвате от Столицата, може да стигнете до него като поемете по автомагистрала Тракия и се отклоните към град Съединение. А може и да изберете Подбалканския път, който е по-къс с около 30 км., но пък не е с качеството на автомагистралата.

Какво може да се види в Старосел?

Старосел се слави с археологическите си находки, които свидетелстват за присъствие на хора отпреди цели 7-8 хилядолетия. Мястото, което ви съветвам да посетите, особено ако сте любители на историята, е Тракийския култов комплекс при Старосел. Тази археологическа находка е наистина сензационна и ни е донесла световна слава. Част от нея е открита през близката 2000 година от Георги Китов. Той намира основния храм от комплекса, разположен в Четиньова могила.

Според историците той датира още от V век преди Христа. Малко по-късно, през 2002 година, в могила Хоризонт, археолозите откриват куполната гробница.

Тя включва хероон с колонада, която е единствена по рода си. Целият комплекс се състои от два тракийски храма, вкопани по могилите. Далеч обаче находките не спират до тук. В района са открити общо 120 могили, но за съжаление едва 22 от тях са изследвани към момента.

Четиньова могила

Първо посетихме Четиньова могила, която ни посрещна с изградена дървена конструкция, под която се крие древен гроб на тракийския владетел Ситалк.

Смята се, че именно това е последното място, обитавано от владетеля. След като го разгледахме, поехме по алеята, която води към Четиньова могила. Историческата забележителност има символична входна такса, в която освен вход се включва и екскурзоводната беседа. Това е една от най-големите могили в страната.

Храмът под нея се състои от запазени и до ден днешен огромна ограда, три стълбища (едно централно и две странични), фасада, дромос и впечатляващ куполен покрив. Мястото е наистина впечатляващо.

Трябва да се има предвид, че за да бъде изградено са използвани над 4000 масивни и добре обработени каменни блокове. Учените смятат, че храмът се е използвал за извършването на тайни орфически ритуали, както и за производството на високо ценената от траките напитка, вино.

Могила Хоризонт

След като огледахме всичко в храма, решихме да се насочим и към втората ни цел – могила Хоризонт. До нея може да стигнете, като поемете вляво от пътя за Четиньова могила. Пред могилата е изграден удобен паркинг. Там може да оставите автомобила си, а от там ви делят само няколко минути разходка до мястото. Началото ще познаете по дървената конструкция, а под нея са и разкопките от древния тракийски храм.

Няма входна такса и достъпът до храма е свободен. Останките от древното светилище позволяват да разгледате фронталната част, както и 6 запазени колони. В него, заедно с коня си, е погребан почитан тракийски владетел. Също така тук са открити и запазени останки от златна ризница, върхове от стрели, както и части от керамични съдове

Какво друго може да видите наблизо?

Докато сме на историческа вълна, ще ви посъветвам да разгледате, намиращите се до старосел Скален мегалит Момини камъни, известен и като Слънчевата врата, както и Тракийски архитектурен комплекс Кози грамади. Ако сте любители на винения и СПА туризма, може да посетите комплекс „Старосел“.

В близост се намира и село Житница, което предлага възможност за конна езда. Разположението на Старосел е изключително близо до известния с минералните си извори град Хисаря. Съветвам ви да отделите време, за да разгледате и някои от забележителностите в него като: Минерален извор „Момина сълза“, древната Южна крепостна стена и „Камилите“, както и да посетите някой от топлите минерални басейни, ако имате достатъчно време. Множеството минерални чешми, разположени в Хисаря, са със свободен достъп и позволяват да си налеете прясна минерална вода за из път или за вкъщи.

Старосел обединява в себе си множество начини за забавление и е изключително посещавана дестинация. Той ни дава възможност да се докоснем до миналото и да видим доказателства, които свидетелстват за древните народи, обитавали земите ни много векове преди нас. Независимо дали ще изберете разходка сред природата, посещение на историческа забележителност или почивка в СПА център, едно е сигурно – ще искате да се върнете отново.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в