Сухото езеро и водопадите в Рила

Обичам планината и всичко в нея – дърветата, цветята, тесните пътечки и обширните поляни.  Но когато наоколо има езеро или река, според мен пейзажът е някак си завършен. Днес искам да ви разкажа за един маршрут в Рила, който води до Сухото езеро и който случайно открихме, при посещението си на Рилския манастир миналата пролет. За него ни разказаха група туристи, които в обедните часове вече се връщаха оттам и видимо бяха възхитени, от мястото. Езерото се намира в един от най-красивите дялове на Рила планина и ме плени с прекрасните си гледки.

Как се стига до Сухото езеро

Пътят към сухото езеро започва от местността Кирилова поляна, която се намира на около 7км от Рилския манастир. До нея се стига по добре поддържан асфалтов път, а близо до изходната точка има паркинг, където можете да оставите колата си.

Близо до него има чешма, зад която на едно дърво има указателна табела, която показва пътя към Сухото езеро. Според туристите, с които говорихме в Рилския манастир до него се стига за около 2 часа, като те казаха, че за това време дори са спирали за кратка почивка. И така, оставихме колата си на паркинга и поехме по пътеката, която е добре маркирана, широка и приятна за ходене. В първите около 20 минути вървяхме през гората. Така стигнахме до местност, в която зимно време явно има голяма опасност от падащи лавини. И сигурно е така, защото там имаше доста предупредителни табели.

Гледка към Рилските зъбери

Оттам пътеката стана малко по-стръмна, но за до голяма степен опитни туристи като нас, това не беше проблем.  След стръмното изкачване дърветата започнаха да се разреждат и в един момент пред нас се разкри ослепителна гледка към Рилските зъбери.

Скалистите върхове се извисяваха величествено над главите ни, а комбинацията със заобикалящата ни гора, правеше пейзажа още по-впечатляващ. На това място има пейка, на която приседнахме за да си починем и за да запечатаме красотата на това място в снимки.

Оттук следва участък от пътеката, който е доста по-полегат и приятен за разходка. Пътят през гората ни отведе до още едно много красиво и интересно място, на което също имаше пейка. Тук се натъкнахме на голяма скала, с изрисуван върху нея кръст и надпис, който гласеше „Добре дошле монастирски гости“. В последствие разбрахме, че в миналото пътеката е била поклонническа и е свързвала долината на река Бели Искър с Рилския манастир. След кратка  почивка тук, продължихме пътя си напред.

Мястото с водопадите

Вървейки по пътеката, през гората изведнъж се озовахме на една открита полянка, с много хвойни и нисък клек. И докато се оглеждахме наоколо, в далечината вляво погледа ни приковаха множество водопади, които се спускаха величествено от отсрещните скали.  Гледката е ослепителна и омайваща. Вперили поглед към тях останахме безмълвни и се насладихме на невероятната мелодия, съчетание от тихия ромол на водата и песните на птичките.

Сухото езеро

И след този невероятен концерт, продължихме пътя си напред и след около 10 минути се озовахме на брега на Сухото езеро. То се намира на 1928 метра надморска височина и е разположено на площ от 19.5 декара. Сухото езеро е свлачищно езеро. То се е образувало при свличането на скали, при което пространството между тях и планината се е запълнило с вода. Интересно беше да разберем, че езерото не се отича през потоци или реки, а се отича в почвата под земята. Наричат го Сухото езеро, защото през лятото, при много сухо и горещо време можете да го видите напълно пресъхнало. За щастие ние успяхме да се насладим на бистрата му и чиста вода, която отразяваше всичко наоколо.

Големият водопад над езерото

Нашата разходка и красивите гледки не свършиха до тук. Туристите, които ни разказаха за това прекрасно място, споделиха, че на няколко метра над левия бряг на езерото има голям водопад., а от средата на езерото се разкрива прекрасна гледка към него. Пътеката, по която се стига до самия водопад е тясна, малко стръмна и обсипана с камъни. Това обаче не ни спря по никакъв начин да стигнем до него и да го видим отблизо.

След доста по-дълга почивка тук, край водите на Сухото езеро и водопада, поехме по своя път обратно към Кириловата поляна, изпълнени с много настроение, ведър дух и положителни емоции от преживяното.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в