Трявна – възрожденски дух и история

Трявна е един от най-впечатляващите градове в България, който е запазил своя възрожденски дух през вековете. Разположен e в подножието на северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Tук освен, че ще откриете много исторически и културни забележителности, свързани с нашата история, ще имате и възможността да се насладите на прекрасната природа, която заобикаля града. За да се ориентирате ще ви кажа, че той се намира на около 230км от София, на 152км от Пловдив, на 259км от Варна и само на 40км от старата столица Велико Търново. Именно доброто му разположение го прави идеална дестинация, без значение в коя част на България се намирате.

И ето ни на път, в едни прекрасен летен ден, жадни да научим повече за града и да се потопим в невероятната му атмосфера. Но преди да ви разведа и да ви покажа неговите забележителности, нека ви запозная с малко от историята му.

Малко история и общи данни за град Трявна

Историята на град Трявна датира от около втората половина на 12-ти век, но големия брой археологически находки ни връщат още назад във времето, до епохата на траките. Най-старите официални сведения за града са от времето на Турското робство. Това е и периодът, в който тук се заселват хора, идващи предимно от Одрин, Тетевен, Търново и други. И тъй като градът е разположен в Балкана, където е трудно да се развие земеделие, то жителите превръщат в свое основно препитание художествените занаяти, иконописът, дърворезбата, както и гайтанджийство, строителство и други. Освен това до края на 17-ти век тук се развиват и копринарство и розопроизводство. Така с времето Трявна се превръща в един от най-значимите занаятчийски и културни центрове.

Забележителностите на Трявна

Въпреки малките си размери, Трявна впечатлява със запазилите се през вековете възрожденска архитектура и културното наследство, които привличат множество туристи. Почти всички забележителности са разположени в стария град. Там всяка калдъръмена уличка и всяка къща пазят късче от историята и традициите на града. Самата атмосфера тук те кара да се отпуснеш и да забравиш за обкръжаващият те забързан свят, макар и за няколко часа.  Ето и какво ние видяхме в Трявна:

Часовниковата кула

Приближавайки се към центъра на града, първото нещо, което съзряхме беше емблематичната за града Часовникова кула, която се извисява над площад „Капитан дядо Никола“. Тя е била построена от местното население през 1814 година. Според легендата, която ни разказаха, затова се изисквало специално разрешение. За да го получат тревненските жени трябвало да се откажат от традиционните накити за глава, които носели, наречени сокай. Като се замисли човек, това е било голяма саможертва за тях, но пък си е заслужавала.

Часовниковата кула е висока около 21 метра и е разделена на три части. Основата ѝ е изградена от камъни, върху които е поставена осмоъгълна конструкция. В нея се намират часовникът и неговият механизъм, а най-отгоре под стряхата на кулата е камбаната. Точно в 22:00 часа всяка вечер над площада звучи известната балада на Пенчо Славейков „Неразделни“, която се счита за химн на града.

Площад „Капитан дядо Никола“

Не по-малко емблематичен от Часовниковата кула е и площадът, на който тя се намира. Площадът „Капитан дядо Никола“ е единствения напълно запазен възрожденски площад в България. Това го прави своеобразен архитектурен паметник с голямо историческо значение. Накъдето и да се обърнеш и да погледнеш, виждаш прекрасни сгради, с типичната за града възрожденска архитектура. На този площад се намират също прочутото Славейково училище, художествената галерия и храмът „Свети Архангел Михаил“, които нямахме търпение да разгледаме.

Старото (Славейковото) школо

„Славейковото школо“ – така наричат училището, в което през 1849 година е поканен да преподава Петко Славейков. Тук той въвежда изучаването на рисуване и музика. Вътре в сградата има възстановка на стая от взаимното училище. Всеки посетител може да влезе и да се потопи в атмосферата, която те пренася в 19-ти век.  Тук се опитахме да пишем върху пясък така, както са го правили учениците от онова време и да четем от взаимоучителните таблици. Другата атракция, която се предлага в школото е обучението по дърворезба. То се провежда от месец Май до месец Септември, с предварително направена заявка.

Църквата „Свети Архангел Михаил“

Другото място, което нямахме търпение да посетим беше църквата „Свети Архангел Михаил“. Тя също се намира на площад „Капитан дядо Никола“. Разбрахме, че това е най-старата църква в града. Построена е в чест на победата на нашите велики Царе Петър и Асен над Император Исак II през 1190 година.

Улицата на занаятите в Трявна

След като се насладихме на красотата и изящната архитектура на Часовниковата кула, училището и църквата „Свети Архангел Михаил“ се отправихме към улицата на занаятите. Това е любимо мое място, каквито са тези в Етъра и стария град на Созопол и Пловдив. Малките магазинчета на месните занаятчии, разположени от двете страни на калдъръмената уличка предлагат голямо разнообразие от неповторимите им творения. И както всеки път на такова място нямаше как да не се отплесна за дълго във всяко от тях, за да си харесам и да си купя по нещо за спомен. Нямаше как да пропуснем и да не се насладим и на чаша ароматно кафе, приготвено върху пясък, чийто аромат се разнасяше навред. Разхождайки се по улицата на занаятите се натъкнахме и на Славейковата къща.

Славейковата къща

Домът, в който е живял един от най-великите наши поети  Петко Славейков е с типичната възрожденска архитектура. Тук поетът и неговата жена са живели близо 20 години. Тук също са отгледали седемте си деца, сред които е и другият наш известен поет Пенчо Славейков. В къщата-музей са изложени много от мебелите и предметите, използвани от семейството. Като например софрата и приборите, с които са се хранили или съдовете, в които са готвели.

Даскаловата къща

Даскаловата къща е едно от най-интересните места в Трявна. Обособена като музей на дърворезбата тя е неизменна част от нашето културно наследство. На първият етаж на къщата имахме щастието да разгледаме колекцията от дърворезба. В нея се включват скулптурни фигури на български царе, на български революционери и възрожденци, всичките те дело на един от известните тревненски майстори-дърворезбари Генчо Марангозов. На втория етаж на къщата пък се помещават стаите с така известните тавани-слънца.

Къщата музей на Ангел Кънчев – Трявна

Поредната къща, която привлече вниманието и любопитството ни беше къщата музей на Ангел Кънчев. Той е деен революционер, по време на Османската Империя. Построена през 19-ти век, с типичната за Възраждането тревненска архитектура, днес в къщата  са изложени експонати, изобразяващи бита на хората, в годините на Освобождението.

И това е само малка част от забележителностите на Трявна, които ще ви отведат в средновековието и от които ще останете очаровани. Освен тях тук можете да видите и Райковата къща, любовната чешма и Гърбавия мост.

Традиционна българска кухня, бира с чубрица и шоколад-пестил

Разходката ни из Трявна нямаше как да бъде пълноценна, без да опитаме от традиционните за този край български гозби. Най-добрите места да го направите са ресторант „Балабанова къща“ и таверната „Старата къща“.  Освен вкусна храна в Трявна има и място, където можете да опитате и жива бира. Почитателите на тази напитка трябва задължително да посетят местната бирария, за да станат съпричастни с процеса на производството ѝ и да опитат всеки от четирите различни вкуса. Ние не пропуснахме да идем и до там и да утолим жаждата си в този топъл летен ден. Едно от интересните неща, които разбрахме беше, че произведеното тук пиво не се предлага никъде другаде, защото бутилирането му би отнело от специфичния му вкус. Лично на мен ми допадна бирата с вкус на праскови, но останалите от групата оцениха като свой фаворит тъмната бира с вкус на чубрица.

И след като похапнахме и изпихме по чаша бира, нямаше как да не се замислим и за нещо сладко за десерт. Научихме, че в града се предлага специалитета „габровски шоколад“, който е типичен за цялата габровска област. Пестилът, направен от сушени сини сливи е сладък, като вкусът му се допълва от лека кисела нотка. Ако обаче към него добавите и орехи, ще получите една още по-добра комбинация от вкусове, която нежно ще погали небцето ви. Пестилът-шоколад се продава в месните магазинчета, така че не пропускайте да си купите и да го опитате.

Ако имате още време и не ви се прибира можете да се отбиете и до Габрово и да разгледате Етъра, който е на около 25км от Трявна. Ние го направихме, за да бъде разходката ни още по-пълноценна и запомняща се. Друга идея за разходка е до пекрасното село Боженци, което си заслужава да бъде разгледано.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в