Цари Мали град – античен комплекс

Обичате ли да посещавате интересни антични места и да посвещавате времето си за културно-исторически туризъм? Това винаги действа обогатяващо както за духовното, така и за културното ни състояние. Важно е да даваме тези знания и на своите деца, за да сме сигурни, че историята на нашия род и Родина ще се запази и предаде в поколенията и занапред. Днес ще ви отведа на едно такова място, което предлага множество различни начини за забавление и за малки, и за големи. Отиваме в античния музеен комплекс Цари Мали град.

Къде се намира комплексът Цари Мали град и как да стигнете до него?

Познат като известна еднодневна дестинация за столичани, Цари Мали град се намира в село Белчин. На около 50 км от София е и само на 15 км от град Самоков. Китното село Белчин е сгушено в Самоковската котловина. Около него като стражи пазят красивите планини Витоша, Рила, Плана и Верила. За да стигнете до селото от София, трябва да поемете по живописния път към Самоков, като преминавате през Бистрица, Железница, както и няколко други малки селца. След Алино ще видите отбивката за Белчин, която се намира вдясно от вас. Влизайки в селото пред погледа ви ще се открие хълмът Свети Спас и античната крепост, разположена на най-високата част. Може да паркирате спокойно автомобила си на охраняемия паркинг и да разгледате малките сергийки, разположени наоколо. На тях се продават най-различни сувенири, сладка, чайове и други интересни неща, свързани с крепостта и околностите.

Работното време на крепостта е от вторник до неделя, като понеделник е почивен ден. За да посетите крепостта, трябва да заплатите символична такса. Със закупуването на входен билет, може да се възползвате и от панорамното влакче, което ще ви изкачи от началото на хълма до неговия връх, където е и крепостта. Ако пък предпочитате да комбинирате посещението на крепостта с разходка, може да стигнете от подножието на хълма до горе по добре обособена туристическа пътека, като преминаването ѝ отнема около 30 минути спокойно ходене.

Малко информация за Цари Мали град

Комплексът е официално открит през 2013 година, като северната, южната и източната стена са обновени, а църквата е изцяло реставрирана. В превод името Цари Мали град означава „Малкият Цариград“. Официално обявена за паметник на културата с национално значение, според историците това антично бижу е имало два периода на изграждане. Първият е бил този на траките от VIII до VI век пр. Хр., а вторият на римляните по времето на Юстиниан Велики и Юстин III. Мястото, на което е изградена крепостта, е стратегическо и със сигурност не е избрано случайно.

Тя се намира върху хълм Свети Спас, а в близост до нея преминава важният кръстопът, който свързва Константинопол и Рим. Ключов елемент за нейното местоположение са и намиращите се наблизо минерални извори. През множеството векове, в които е съществувал, Цари Мали град е бил многократно разрушаван от различни племена, а след силно земетресение е сринат до основи. По време на своите разкопки, археолозите са разкрили останки от три храма, множеството ями и керамични фрагменти, както и други интересни артефакти.

Какво ще видите, когато посетите комплекса?

Днес комплексът представлява прекрасна комбинация между история, култура, природа и различни начини за забавление за малките посетители. Щом влезете в него ще имате възможност да посетите възстановената средновековна църква Света Петка, както и двете кули, които много реалистично показват начина на живот и бита на хората, обитаващи крепостта.

Етнографският комплекс и неговата експозиция ви показват запазени монети, стрели, керамика, сечива, накити и много други принадлежности.

Непосредствено пред крепостта има и обособена панорамна площадка, която разкрива невероятни пейзажи към околностите.

След като приключите с образователната обиколка из античната крепост, може да зарадвате малките посетители като посетите разнообразните съоръжения за игра, въжени мостчета и други.

Комплексът се намира сред красивата природа, като има обособени няколко къта за отдих с маси и пейки, както и ресторант, в който може да обядвате. За любителите на конната езда – тук може да се насладите на разходка с кон и околностите. Входът до парка за отдих и игра е безплатен.

Какво друго може да видите наблизо?

Едно от местата, които със сигурност трябва да посетите, ако имате възможност, са Белчинските минерални извори, известни със своите лековити свойства. Наблизо се намира град Самоков, Самоковският манастир Покров Богородичен, Историческият музей и други. Ако искате да се насладите на разходка из природата, бих ви посъветвала да се насочите към екопътека Бели искър.

Дестинацията Цари Мали град е прекрасен начин да съчетаете природния с културно-историческия туризъм. Крепостта и нейните околности са приятно място за разнообразяване на ежедневието и време, прекарано с любимите хора.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в