Вазовата екопътека – съкровище в Искърското дефиле

Времето навън е изненадващо топло и продължава да ни подарява приятни уикенди, в които можем да се насладим на разтоварваща разходка из природата. Насладете се максимално на есенния сезон, защото той ни предлага невероятна палитра от топли нюанси, с които облича балкана и буквално го преобразява. Дали ще поемете на двудневно пътешествие далеч от дома в някой закътан край на България или ще си откраднете само един ден за разтуха сред чистия въздух на някое планинско местенце, едно е сигурно – ще се заредите с нови сили и ще помогнете на съзнанието си да се откъсне от сивата рутина. Днешната ни дестинация е Вазовата екопътека, която запленява туристите с красотата си. Да потегляме!

Къде се намира Вазовата екопътека и как да стигнете до нея?

Първо искам да уточня, че Вазовата екопътека всъщност е част от по-дълъг туристически маршрут, наречен Вазовата пътека. Той започва своето начало от Вазовата къща, през река Искър, водопад Скакля и стига до село Заселе. Така че любителите на по-дълги походи също има на какво да се порадват тук. Ние обаче ще обърнем внимание само на Вазовата екопътека. Тя се намира в посока Мездра, а за да се стигне до нея се преминава през живописното Искърско дефиле. Щом подминете град Своге, ще видите табела, която насочва към Вазовата екопътека. Това е първата отбивка, от която може да достигнете пътеката. При нея обаче има доста сериозно изкачване, затова ви препоръчвам да продължите пътуването си до село Бов. По пътя си ще видите вляво втора табела за екопътеката, към която да поемете.

Малко информация за село Бов.

Това планинско селце има изключително интересна история, която разказва за Кръстоносния поход през 1206 г.. Товгава войските на цар Калоян са заловили преминаващите рицари. За да могат да се спасят те, водени от маркиз Сен Бьов, нямали друг избор освен да се заселят по тези земи. От тук идва и името на селото, което е кръстено на заловения маркиз.

Какво представлява Вазовата екопътека

Пътеката е с продължителност около 1 час и 30 минути в едната посока. Денивелацията, с която трябва да се преборите, е приблизително 350 метра. Не е сложна, нито прекалено натоварваща, което я прави напълно подходяща за деца и възрастни хора.

Екопътеката е със свободен достъп и няма входна такса. В края на асфалтовия път, от който пристигате, има уширение, както и малко заведение, от което може да си вземете нещо за из път. Там е и подходящо място да оставите автомобила си и да продължите пеш. Малко след като потеглите по пътеката ще видите пещера Козарска, която е изключително малка и предполагам няма да ви впечатли особено. Започва леко изкачване нагоре, като се водите по маршрута.

Пътят нагоре

Изкачването не е сложно или трудоемко. Предполагам и затова не е поставено допълнително укрепване или парапети. Впоследствие теренът става малко по-стръмен, а за улеснение са поставени дървени мостчета и помощни огради. След като продължите около 30 минути нагоре, ще се озовете в долната част на един от най-високите водопади в България – водопад Скакля. Както при посещението на други водопади, така и при този, най-подходящи са пролетните месеци, за да се порадвате на пълноводието му, но със сигурност и есента няма да ви разочарова. В най-пълноводните месеци река Скакля, от където идва и името на водопада, изпълва с буйни води 85-метровия пад на водното чудо. Местните наричат водопада с различни имена. Някои от тях са: Заселска Скакля, Бовска Скакля, Заселски водопад, както и Вазова Скакля. Пътят ви минава точно под водопада, след което преминава над него.

Има множество места, на които може да си направите страхотни снимки за спомен. След като преминете Скакля ще стигнете до няколко изградени беседки, на които ако намерите свободно място, може да отпочинете. Ще се порадвате на естествените звуци на природата, които няма с какво да се сравнят. Открива се невероятна гледка към Искърското дефиле и околностите. Реално тук е разположеното върху платото село Заселе, което е и краят на екопътеката.

Малко история за Вазовата екопътека.

Екопътеката е започнала да функционира още през 1972 година, когато е изглеждала малко по-различно от сега. Доста по-късно, през 2007 година, е облагородена, изградени са места за отдих, информационни табели, поставено е осветление, както и множество мостчета и парапети, за улеснение на преминаващите туристи.

Защо е наречена по този начин?

Името говори само за себе си – прочутият българин, с който всички се гордеем, много често се е разхождал тук, а именно тези гледки са били негова муза за не един разказ. Най-прочутият от тях, който е вдъхновен от маршрута, е разказът „Дядо Йоцо гледа“. Наблизо се намира и скалата Зли камък, където някъде е живял прототипът на героя на Иван Вазов – дядо Йоцо.

Какво друго може да разгледате наблизо?

Районът е наситен с предложения за разходки и спокойно може да се насладите поне на още едно място, ако сте на еднодневна екскурзия. За любителите на древните български манастири ще кажа, че тук се намират манастир Седемте престола, както и Черепишкият манастир. В близост до село Бов се намират и скално образувание Камината, водопад и екопътека Под Камико, както и много други природни красоти.

Вазовата екопътека е много силно посещаван маршрут, заради своите невероятни гледки, естествена красота и лекота на прехода. През всички сезони тя подарява на своите посетители стихващи дъха пейзажи, които със сигурност няма с какво да се сравнят. До момента съм посещавала пътеката само през есента, но със сигурност бих се върнала отново тук и напролет, за да се порадвам на пълноводието на величествения водопад.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в