Водопад Врачанска Скакля

Водопадите са чудно нещо, истинско творение на природата, пред което никой не остава безчувствен. Невероятната игра на водните струи, тежкото падане на водата и красивите отблясъци и отражения, които слънцето образува в тях ги прави още по-безумно красиви. За щастие изобилната природа на България е богата на подобни райски кътчета, които ни позволяват да се докоснем до величествени водопади и живописни гледки. Днешната статия е посветена не просто на някой водопад, а на най-високия в България – водопад Врачанска скакля.

Той очарова своите посетители с величествените си размери, които са го превърнали в първенец сред всички български водопади. За съжаление, тъй като водопадът се захранва от много малка река, той е непостоянен. Затова е отстъпил почетното първо място на небезизвестния водопад Райското пръскало.

Къде се намира водопад Врачанска скакля и как да стигнете до него?

Красивата природна забележителност е част от резерват „Врачански карст“. Резерватът е с площ от 1467 хектара.Той се намира до хълм Калето, на по-малко от 2 км от град Враца. Преди да поемете към водопада, за да не се объркате е важно да знаете, че в Искърския пролом съществува друг водопад, който носи същото име. За да стигнете до Врачанска скакля, трябва да излезете от град Враца, където се намира живописното ждрело на река Лева и известният пролом Вратцата. Малко по-надолу ще видите отбивка вляво, там трябва да паркирате автомобила си. От тук продължавате вашето приключение пеш през каменния мост.

Екопътеката, водеща до водопад Врачанска скакля

Начало на прехода към водопада

След като преминете мостчето и повървите няколко метра ще видите дървена указателна табела. Тя дава подробна информация за маршрута „Водопад Скакля – Войводин дол“. От тук води началото си и екопътеката, през която ще преминем. Маршрутът не е кратък, нито много лек и е важно да се запасите с достатъчно храна, питейна вода и стабилни обувки, както и разбира се, свободно време и много добро настроение. Общото време за преминаване през екопътеката е около 3 часа и 45 минути, без да броим необходимите почивки. Още в самото начало, когато преминавате през местност Войводин дол, ще забележите, че непрекъснато се изкачвате нагоре – в това се изразява и трудността на прехода. След доста стръмно изкачване по каменните сипеи, ще се озовете на върха на платото.

Спиращи дъха гледки от местността край Врачанска Скакля

Спиращите дъха гледки към заобикалящите ви възвишения, ще ви накарат да забравите за умората. На това място има и обособена беседка за отдих. Подходяша е за да направите почивка и съберете сили за следващия етап от приключението. Поемате посока стария фургон, който ще ви отведе към симпатичната малка рекичка, която захранва Врачанска скакля. Горещо ви препоръчвам да дойдете през пролетта, за да може да се насладите на пълноводния водопад. Разходката ви от тук е по-лека, като преминава през малка, хладна гора и ви отвежда до още една дървена масичка с пейки, подходяща за кратка почивка, ако имате нужда.

И тук започва спускането, което е най-екстремната част от маршрута. Вървете бавно и много внимателно, тъй като каменните сипеи се ронят надолу под краката ви. Още малко ходене и ще се озовете точно в подножието на невероятния водопад. Гледката нагоре е изумителна, особено ако сте имали късмет да попаднете на именно пълноводния период на водопада. Величествените скални венци ви заобикалят като стражи, а падащата от цели 141 метра височина вода, създава невероятна водна каскада. Отделете си необходимото време, за да се насладите и порадвате на Врачанска скакля, както и да си направите красиви снимки – все пак се потрудихте, за да стигнете до тук.

Връщане от водопада

Връщането към град Враца става по добре маркирана пътечка. Тя ще ви отведе през красив каптаж до входа на парк Врачанси карст. Разстоянието от подножието на водопада до град Враца се преминава за около 45 минути спокойно ходене и е доста по-лесно от първоначалния преход. Краят ще познаете по дървена рамка и табела, които бележат началото на Врачански карст. Това е пълният вариант на прехода, който може да се определи като умерено труден.

Ако не се чувствате достатъчно подготвени и не желаете да преминавате през целия маршрут, а да видите само водопада, спокойно може да започнете вашата разходка от дома за стари хора, намиращ се в град Враца. След като достигнете до водопада, ще може да се върнете отново по пътя, по който сте дошли. Аз ви съветвам да си отделите достатъчно време, за да преминете през цялата екопътека, която освен среща с изумителния воден пад, ви предлага безброй красиви панорамни гледки.

Какво друго може да видите наблизо?

Врачанският балкан е богат на природни и исторически забележителност и се слави със своята несравнима красота. Ако разполагате с достатъчно време, може да посетите водопад Боров камък, пещера Леденика, крепостта Вратица, скален феномен Божия мост, връх Околочица и много други.

Красота и свежа природа – така мога да опиша пътешествието до най-високия непостоянен водопад в България. Заобиколен от невероятни отвесни скали, буйна растителност и чудни гледки, водопадът е чудесна възможност за бягство от еднотипния градски живот.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в