Връх Шипка – символ на национална гордост

Има места, които просто предизвикват у нас гордост и умиление към Родината. Те са емблематична част от нашата история. Блестят с неугасваща сила, пазейки тайни от минало ни и напомняйки на света кои сме ние. Днес реших да ви пренеса в едно такова място, което трябва да познават абсолютно всички българи още от малки деца. Идвала съм тук множество пъти, но никога не ми омръзва и винаги, когато преминавам наблизо се връщам, за да попия от атмосферата. Сигурно се досетихте, че говоря за един от най-знаковите символи на нашата Родина – емблематичният връх Шипка.

Къде се намира връх Шипка и как да стигнете до него?

Това е връх в Стара планина, който се извисява на 1326 метра. Близо до него минава известният Шипченски проход. Намира се на 28 км от Казанлък и на 22 км от Габрово. Шипка не е първото име на върха, до 1951 г. той се е казвал Свети Никола, след това е преименуван на връх Столетов, а след 1977 г. носи името Шипка. Няма да изпадам в подробности защо върхът е толкова важна част от нашата история, защото съм убедена, че всеки от нас много добре е запознат с фактите. Само ще вметна, че той е ярък символ, който олицетворява саможертвата и героизма на освободителите на България от турско робство.

До върха се стига с автомобил или автобус по добре поддържан, асфалтиран път, чиито единствен недостатък са множеството завои. Пътуването до горе е изключително живописно, а на няколко места може да спрете, за да си налеете прясна планинска вода от каменните чешми.

Какво интересно може да видите на самия връх?

На върха се намира Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който представлява исторически и архитектурен резерват. Съчетава в себе си невероятната природа наоколо с историята и миналото ни. В самия парк-музей има цели 26 паметника и възстановки, които се разпростират на площ от 120 хектара. Най-ранните паметници са построени още през 1878 г. непосредствено след Освобождението. Един от най-посещаваните от тях е Паметникът на свободата, който е изграден през 1934 г. Паметникът представлява величествена сграда с форма на пресечена пирамида, която наподобява крепостна стена.

До него водят над 900 каменни стълби, които по символичен начин показват, колко трудно е било на опълченците да изкачат върха, като се има предвид, че тогава това е представлявал една пуста и стръмна гора. Щом изкачите и последното стъпало, пред погледа ви ще се извиси невероятният монумент със своите колосални размери от 31.5 метра височина. Над входа му е изградена величествена статуя на лъв с размери 4 на 8 метра, която символизира невероятния подвиг, който някога е извършен тук. Паметникът е част от 100-те национални туристически обекта. За да влезете и да разгледате сградата отвътре, е необходимо да заплатите символична такса. От 1 май до 30 септември музеят работи от 09:00 до 18:00 часа, а от 1 октомври до 30 април – от 09:00 до 17:00 часа.

Какво представлява сградата на връх Шипка

Първият етаж представлява гробница, в която под мраморен саркофаг са запазени костите на загиналите при боевете на Шипка. Имате възможност да разгледате и останалите седем етажа на монумента, които пазят в себе си експозиции, показващи героизма на българските и руски войски. Състоят се от снимков материали, лични вещи, оръжия и медали. Част от изложбата е и копие на първото бойно знаме на Българското опълчение – Самарското знаме. Последният етаж представлява невероятна панорамна площадка, която отрива величествени гледки към околността.

Щом разгледате самия монумент, може да се разходите наоколо, където са разпръснати редица други паметници, свързани с българската история. В долната част на стълбите, водещи към монумента, има изградени няколко заведения и места за почивка. Може да хапнете нещо вкусно, да си закупите сувенир или да се насладите на известното биволско кисело мляко.

Какво друго може да видите наблизо?

Обиколката на музея и околностите няма да ви отнеме много време, затова ще ви дам още няколко идеи за интересни места, които може да посетите наблизо. Може да отскочите до внушителния храм-паметник „Рождество Христово“, намиращ се в град Шипка.

Наблизо са разположени могилата на Грифоните и Хелвеция, както и Голямата Косматка. Може да се разходите из Природен парк Българка, както и да посетите известния паметник на Бузлуджа, който също крие интересна история. В близост е и град Казанлък, а също язовир Копринка и потопената църква „Свети Атанасий“.

Монументът на връх Шипка е място, с което всеки родител е длъжен да запознае своите деца. Освен изключително красиво и наситено с чист въздух, то е пазител на важни моменти от историята на нашата страна. Точно затова е много важно да поддържаме знанията в идните поколения и да не забравяме миналото си.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в