Жеравна – духът на България

Малките и китни български селца са ми слабост, признавам си! Те събират в себе си толкова много история и емоции. От тях струи романтизъм и автентичен полъх към миналото, който завладява всеки турист. В България има не едно такова място. В тях сякаш времето е спряло, а хората не бързат за никъде. Жителите им не гонят градски транспорт, не тичат за работа и не се вълнуват от ежедневните проблеми, които притесняват хората в големия град. И като че ли живеят по-добре! Искрено завиждам на тези хора и често си позволявам да отскоча до някое от тези „забравени“ места. В днешната статия ще ви запозная с такова чудно място, притежаващо богата история – село Жеравна.

Къде се намира село Жеравна и как да стигнете до него?

Сгушено в обятията на Котленския балкан, селото се намира в Югоизточната част на страната, като отстои на 330 км от София и на 50 км от град Сливен. Пътят до селото е асфалтиран и добре поддържан, което го прави удобен за пътуване с лек автомобил.

Историята на селото

Свидетелства показват, че районът тук е заселен още от дълбока древност. Обитавано още от траките, тук се е намирало селище, носещо името Потук. По-късно, през XVII век, днешното малко селце е било истински културен и занаятчийски център. Населението се е прехранвало чрез животновъдство, както и с множество разнообразни занаяти. Днес от селището, в което е кипяло живот и глъч, са останали около 500 души население. За невероятната му история и славно минало обаче говорят красивите къщи и постройки, които все още пазят автентичния дух.

Какво ще видите при посещението си в Жеравна.

Посещението на Жеравна е истинско преживяване, което може да се сравни със завръщане в миналото. Вървейки по тесните калдъръмени улички, ще имате възможност да разгледате над 300 възрожденски къщи, повечето от които реставрирани или в много добро състояние. Макар и почти обезлюдена, Жеравна днес се радва на голям интерес и интензивен поток от туристи. Тя е обявена и за музеен и архитектурен резерват. Цели 172 от къщите, намиращи се там, са със статут на паметници на културата.

Някои от най-впечатляващите, които несъмнено трябва да посетите са: Къща –музей „Йордан Йовков“, „Сава Филаретов“, „Руси Чорбаджи“, Художествената галерия, Музеят на шевните машини, Черковното кафене, Къщата на Димчо Кехая, както и много други.

Жеравна се слави с многобройните си извори, на които може да се насладите чрез изградените чешми в селото. Несъмнено при разходката и посещението в различните къщи и музеи, както и църквата, намираща се тук, ще ви направи впечатление изключително красивата им архитектура, както и изящните стенописи и дърворезби, които украсяват сводовете, и стените им. Хората са имали усет към детайла и са строели имотите си в един и същи стил, което придава невероятна завършеност на Жеравна. От селото лъха дъх на минало, на история и на множество тайни, но в същото време се долавя, че тук са живели заможни хора и животът е процъфтявал.

Места за хапване

След като се разходите наоколо и попиете от невероятната атмосфера, ви препоръчвам да отделите време, за да хапнете в някоя от множеството малки, битови механи. Обстановката в тях е изключително приятна и уютна, а дружелюбните местни жители ще ви нагостят с традиционни гозби, които ще ви напомнят за безгрижието на отминалите дни. За любителите на хубавото кафе, препоръчвам да опитат от силното кафе на пясък, приготвено в кафенето на Димчо Кехая. Интериорът вътре позволява да се настаните в типично българска обстановка, на ниско столче или на земята и да се потопите в бита на древния българин.

Легендата за Жеравна

Както на много други места из страната, така и тук легенди не липсват. Една от най-разпространените е, че тези земи са се притежавали от дадената за съпруга на султан Мурад, сестра на цар Иван Шишман. По този начин селото е получило множество привилегии и едва ли не е останало свободно. Говори се, че тук турци не е можело да се заселват и да живеят. Благодарение на това, селището е било в икономически възход по време на турското робство. За да си заслужат тези привилегии, местните жители трябвало да премахнат стените, които служили за укрепления и пазили селото.

Какво друго може да видите наблизо?

Удобното разположението на селото, го прави лесно за съчетаване с морската почивка или посещението на други интересни обекти. Наблизо се намира китното градче Котел, водопад Сини вир, пещерите Приказна, Кървавата локва и Черните извори, местностите Карандила и Войнишки камък, както и много други места, които заслужават да бъдат посетени.

Жеравна е магия и преживяване, която всеки трябва да изпита. Изберете подходящ момент и отделете време, за да посетите селото. Някак мистичната му тишина и спокойна атмосфера, действат изключително зареждащо и смиряват съзнанието. Ако сте любители на веселбите и големите народни събори, ви съветвам да посетите селището през лятото, когато всяка година се провежда Националният събор на фолклорната носия. Събитието е много шарено, а програмата му е изключително богата и интересна.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в