10-те природни чудеса на Испания

Самата Испания е природно чудо. Пиренеите и Пикос де Еуропа са толкова красиви, колкото никоя друга планинска верига на континента, а заснежената Сиера Невада се издига невероятно от нажежените от слънцето равнини на Андалусия. Безумно красивите скали на северозападния Атлантически океан на Испания се компенсират от очарователните заливи на Средиземно море. Ето кои са най-големите природни чудеса на Испания.

Бележка на редактора: Преди да планирате пътуване, проверете актуалните ограничения за пътуване и винаги следвайте съветите на правителството.

Плая де ла Конча

Изпълнявайки почти всички представи за това как трябва да изглежда един идеален градски плаж, Плая де ла Конча (и западното му продължение, Плая де Ондарета) в Сан Себастиан лесно се нарежда сред най-добрите градски плажове в Европа. Загорели и тонизирани тела се разстилат по пясъка през дългите летни месеци, когато преобладава атмосферата на фиеста. Плуването е почти винаги безопасно. През нощта гледката към блещукащите светлини на залива и осветените паметници е вълшебна.

Пикос де Европа

Пикос де Еуропа се извисява в компактна форма, точно на гърба на суровото и постоянно променящо се крайбрежие на Кантабрия и Астурия, и се състои от три драматични варовикови масива, уникални за Испания, но геологически подобни на Алпите и пълни с вдъхновяващи пътеки.

Тези върхове и долини образуват втория по големина национален парк на Испания с едни от най-впечатляващите планински пейзажи в страната – немалко твърдение, като се има предвид наличието на Пиренеите и Сиера Невада. Пикос де Еуропа заслужено принадлежи към тази елитна компания.

Ордеса и Монте Пердидо е изпълнен с живописни долини

Национален парк Ордеса и Монте Пердидо

Тук испанските Пиренеи наистина спират дъха ви. Националният парк се простира на юг от варовиковите върхове по протежение на френската граница и включва Монте Пердидо (3355 м/7398 фута), третия по височина връх в Пиренеите.

Чудесните пейзажи от дълбоки каньони, високи скали, гъсти гори, реки, водопади, снежни върхове, планински езера и високопланински ледници правят това място подходящо, ако можете да изберете само една дестинация в испанските Пиренеи.

Основните долини и каньони, които се спускат от високите части на планината, са Valle de Ordesa (на запад), Cañón de Añisclo (на юг), Valle de Escuaín (на югоизток) и Valle de Pineta (на изток). Основните градове за достъп са Torla за Valle de Ordesa; Aínsa за Añisclo и Escuaín; и Bielsa за Pineta.

Пещера на Тито Бустильо

В тази пещера, включена в списъка на световното културно наследство в източната част на Астурия, се намират едни от най-хубавите пещерни творби в Испания, включително великолепни рисунки на коне, вероятно направени около 15 000-10 000 г. пр.н.е. Ежедневният брой посетители е ограничен, така че резервацията (онлайн или лично) е задължителна.

От 12-те групи рисунки в пещерата може да се посети само главният панел (главният панел; предимно елени, коне, кози и бизони). Едночасовото посещение (с екскурзовод на испански език) включва някои хлъзгави участъци, а деца под седем години не се допускат.

Скалите на гигантите

Тези изумителни тъмни скали се извисяват на 600 м от океана, създавайки великолепен природен геоложки спектакъл точно на ръба на Лос Гигантес. Опитайте се да се отбиете там, когато слънцето залязва, за да се насладите на допълнителен уау фактор. Най-добрата гледка към скалите се открива от морето (не липсват компании, предлагащи кратки круизи) и от Плая де лос Гигантес. Можете да се изкачите до края на Calle Tabaiba и да стигнете до естествена наблюдателна площадка, откъдето се открива прекрасна гледка.

Геодата на Пулпи е вторият по големина геод в света

Геодата на Пулпи

През 2019 г. вторият по големина геод в света е открит за посетители в североизточната част на Алмерия, в планината Сиера дел Агилон. Това рядко геоложко чудо, с изумителните размери 8 м дължина и 2 м височина, е открито от мадридски минералози в изоставения Мина Рика, където до Гражданската война в Испания са добивани желязо, олово и сребро. Обиколките с екскурзовод водят посетителите на 60 м под земята по коридори и метални стъпала, като в края на обиколката имат възможност да влязат в геода и да разгледат ослепителната колекция от полупрозрачни гипсови кристали.

Крайбрежие на Астурия

Според едно преброяване изумруденозеленият северен испански регион Астурия разполага с повече от 600 плажа. Въпреки че хладината на Атлантическия океан може да бъде недостатък за тези, които планират да се попекат на слънце и да се потопят, красотата на много от тези често диви и девствени участъци е напълно спираща дъха. Още по-хубаво е, че селата по крайбрежието и във вътрешността на страната са едни от най-красивите по цялото испанско крайбрежие, а храната, която се сервира в тази част на страната, е известна в цяла Испания.

Сиера Невада

Дивите заснежени върхове на планинската верига Сиера Невада са драматичен фон на Гранада, където се намира най-високата точка в континентална Испания (Мулхасен, 3479 м/11414 фута) и най-южният ски курорт в Европа Прадолано. Сиера Невада се простира на около 75 км от запад на изток и има 15 върха с височина над 3000 м (9843 фута). По-ниските южни части, изпъстрени с буколични бели селца, са известни под общото име Лас Алпухарас.

Около 862 кв. км (333 кв. мили) са обхванати от Националния парк Сиера Невада, най-големия национален парк в Испания, обявен през 1999 г. В тази огромна защитена територия се срещат 2100 от общо 7000 растителни вида в Испания, включително уникални видове крокус, нарцис, магарешки бодил, детелина и мак, както и най-голямата популация на ибекс в Андалусия (около 15 000). На по-ниска надморска височина с националния парк граничи природният парк Сиера Невада с площ 864 кв. км (334 кв. мили).

Пещера на зелените (пещера с лавови тръби) е образувана след изригване на вулкан преди 5000 години

Пещера на зелените

Пропастта Cueva de los Verdes, която зее и е дълга около километър, се намира в Малпаис де ла Корона в северната част на Лансароте и представлява най-впечатляващия сегмент от почти 7-километрова тръба от лава, оставена от изригване преди 5000 години. Докато лавата се спускала надолу към морето, горните слоеве се охладили и образували покрив, под който течната магма продължила да се плъзга, докато изригването се изчерпало. 50-минутни обиколки с екскурзовод на испански и английски език се провеждат на всеки 30 минути; ще преминете през две камери, разположени една под друга.

Таванът е покрит до голяма степен с нещо, което прилича на министалактити, но всъщност в пещерата не прониква вода: странните заострени издатъци са местата, където мехурчетата въздух и лава са били изхвърлени на тавана от газовете, отделени по време на кипенето на лавата, и когато са попаднали на тавана, са се втвърдили в процеса на капене обратно надолу.

Плувни басейни в Пунта Мухерес

Едно от най-вълшебните места за плуване на Лансароте, това струпване на блестящи тюркоазени естествени басейни е разположено на брега в спокойното рибарско селище Пунта Мухерес, на 2 км североизточно от Ариета. Няколко стълби осигуряват достъп до басейните, над които има места за слънчеви бани.

Над един от най-популярните басейни се намира чудесен тапас бар La Piscina.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в