8 невероятни национални парка в Испания

Първенец в опазването на околната среда, Испания започва да опазва земите си като национални паркове през 1918 г., десетилетия преди повечето други европейски държави. В Испания има 16 национални парка – от Сиера де лас Ниевес, открит през 2021 г., през малко рекламирания Кабаньерос край Толедо до Тейде на Канарските острови – най-посещаваният парк в Европа.

Входът във всички национални паркове на Испания е безплатен, въпреки че понякога броят на посетителите се регулира, за да се опазят деликатните екосистеми. Много от тези природни дестинации са сред най-добре пазените тайни на Испания, малко познати на любителите на активния живот, които са свикнали да посещават Швейцария, Доломитите в Италия или френския остров Корсика.

Много видове птици намират убежище в националния парк Доняна в Испания

Доняна

Най-добрият национален парк за орнитолози

Доняна, вероятно най-важната влажна зона на европейския континент, охранява устието на легендарната река Гуадалакивир в Андалусия. Смесицата от солени блата, пасища и подвижни пясъчни дюни е убежище за множество видове птици, диви коне и фотогеничния символ на парка – критично застрашения иберийски рис.

Доняна е силно защитен и достъпът до богатите на водоплаващи птици влажни зони е ограничен до обиколки с екскурзовод. Посетете един от четирите центъра за посетители, за да участвате в кратки разходки до укритията за птици или в по-сериозни организирани екскурзии с джипове.

В края на пролетта на границата на парка нахлуват тълпи от хора по време на Ромерия дел Росио – най-масовото религиозно поклонение, когато до един милион души, много от които на коне, се събират на забележителната Ермита дел Росио на ръба на блатата.

Испанските планини Сиера Невада са дом на най-южния ски курорт в Европа, както и на множество диви животни

Сиера Невада

Най-добрият национален парк за зимни спортове

Най-големият национален парк в Испания обхваща могъщите планини Сиера Невада, които се издигат като ледени стражи зад Алхамбра в Гранада. Това е многостранно място, включващо история, природа и безспирни спортове, като парапланеризъм и скално катерене.

Тук се намира най-високата планина в континентална Испания – Мулхасен (3479 м); най-високият асфалтиран път в Европа, най-южният ски курорт на континента и огърлица от села в амазонски стил, които се придържат към южните склонове на планината.

Наричани с общото име Лас Алпухаррас, тези села са били последното убежище на северноафриканските мюсюлмани в Испания. Летните месеци разкриват диви пейзажи с богата природа, която включва почти една трета от местните растителни видове в Испания и най-голямата популация на ибекс в страната.

Многодневни пешеходни маршрути свързват белосани села с традиционни къщи с плоски покриви, предлагащи уютни места за нощувка.

Ордеса и Монте Пердидо е пълен с първокласни, но по-малко посещавани преходи

Ордеса и Монте Пердидо

Най-добрият национален парк за пешеходен туризъм под радара

Недооценен и слабо посещаван от чужденци, вторият по възраст национален парк в страната е също така биосферен резерват на ЮНЕСКО и обект на световното наследство. Намиращ се в Пиренеите и на границата на Испания с Франция, Ордеса и Монте Пердидо се възхищава от дълбоките си каньонови долини, над които се извисяват страховити варовикови скали, драматично извисяващи се към скалистия връх 3353 м (11 000 фута) на планината Пердидо (Изгубената планина), третият по височина връх в Пиренеите.

Впечатляващият списък на флората и фауната се оглавява от придържащия се към варовика еделвайс и огромния брадат лешояд, известен с това, че хвърля животински кости от голяма височина. Най-трудните преходи в парка са по тесни пътеки по скалите, наречени fajas. Далеч по-малко зашеметяващ е класическият 8-километров преход до водопада Кола де Кабало (Хвощ), разположен в грандиозен циркус в сянката на планината Пердидо.

Скалната формация Roque Cinchado е емблематична за националния парк Тейде

Тейде

Най-добрият национален парк за семейни преходи

Най-посещаваният национален парк в Европа географски изобщо не е в Европа – той се намира на 200 мили от брега на Северна Африка в Тенерифе, най-големия от Канарските острови. Централно място в Националния парк Тейде заема най-високата планина в Испания: 3718-метровият връх Тейде, вулканичен купол, който доминира над целия остров и хвърля най-голямата сянка в света върху околното море.

Около четири милиона посетители годишно са привлечени от сюрреалистичните лунни пейзажи на планината. По-голямата част от тях се възползват от кабинковия лифт на Тейде, който за осем минути ви отвежда на 201 вертикални метра от върха. За пешеходците това е трудно, но ползотворно петчасово изкачване. Ако не можете да издържите на жегата, в парка има още 20 добре маркирани пътеки, а някои от тях са подходящи за семейства.

Пикос де Еуропа е рай за туристите с множество пътеки и впечатляващи гледки

Пикос де Европа

Най-добрият национален парк за емблематични планински преходи

Първият от 16-те испански национални парка, създаден през 1918 г., Пикос де Европа представлява смесица от заледени върхове и алпийски ливади в Северна Испания, разположени на три планински масива. Въпреки близостта си до градове като Сантандер и Хихон, паркът е достатъчно изолиран, за да приюти малки анклави от кантабрийски кафяви мечки и иберийски вълци, а през зимата е най-тих.

Пикос де Еуропа е превъзходен терен за разходки. Панорамният връх и една от най-хубавите разходки в Испания е 12,1-километровият маршрут Ruta del Cares (7,5 мили), който преминава през стръмното „божествено дефиле“ с главозамайващи спускания, отвесни скали и тъмни тунели, прекъсващи маршрута.

В Сиера де лас Ниевес се намират най-големите запазени масиви от ела пинсапо в Европа

Сиера де лас Нийвс

Най-добрият национален парк за разходки сред редки дървета

Повече от шест години се подготвя, но през юни 2021 г. спокойната Сиера де лас Ниевес в Андалусия най-накрая стана национален парк, заемайки част от почти необитаеми планини между Ронда и претъпкания Коста дел Сол.

Районът отдавна е известен с редките си дървета: тук растат коркови дъбове и елегантно конусовидни пинсапо (испански ели), както и чудовищен древен кестен, за който се твърди, че е толкова стар, колкото Мескитата в Кордоба. Малкото белосано селце Толокс е идеално място за достъп до леката мрежа от пътеки в парка.

Един от най-хубавите маршрути ви отвежда до върха на най-високия връх в Западна Андалусия – Торецила (1919 м), през спокойни склонове на пинсапос. През зимата върхът е покрит със сняг, който дава името на парка.

Красивите Кабаньерос са спасени от превръщането им в стрелбище през 80-те години на миналия век

Кабанерос

Най-добрият национален парк за излизане от утъпкания път

Страстните протести предотвратяват превръщането на този пасторален район в Централна Испания във военно стрелбище през 80-те години на миналия век. Въпреки историята, която предизвиква новините, Кабаньерос остава един от най-малко посещаваните паркове в Испания, с по-малко от 100 000 посетители годишно.

Това, което липсва на масите, е очарователната мрежа от дехеси (дъбови пасища, използвани за паша), които осейват платата на Кастилия-Ла Манча и планините Монтес де Толдео, земя, прочута от Дон Кихот. Следете за иберийски рисове – през 2015 г. повече от дузина от тях бяха върнати на свобода в парка.

Посещението на региона може да бъде обвързано с екскурзия до историческия град Толедо с неговата преплетена християнска, мюсюлманска и еврейска история.

Розовите лагуни на архипелага Кабрера са вълнували посетителите още от времето на древните финикийци

Архипелаг Кабрера

Най-добрият национален парк за водни дейности

Парк с нулево човешко население, който покрива площ от над 104 кв. км, повечето от които морски, Кабрера е вкусно ненаселен. Добре дошли в един от най-добре защитените крайбрежни участъци в Средиземноморието – архипелаг от 19 острова и островчета, който се намира на едва 16 км от брега на оживения ваканционен остров Майорка в испанските Балеарски острови.

Тъй като паркът е предназначен предимно за научни изследвания, само един от островите – Ила де Кабрера – може да бъде посещаван от обществеността чрез внимателно контролирани разходки с лодка (до 300 души на ден) от Колниа де Сант Жорди. Сухият хълмист релеф е дом на гущери, птици и изоставена крепост от XIV век.

За да разгледате водните елементи на парка, отпуснете се на Са Плагета, селски плаж, до който се стига с лодка, или предварително организирайте пътуване с шнорхел в добре запазената морска среда на архипелага.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в