Богатите морски дарове и богатите продукти от вътрешността на Испания създават една от най-великите кухни в света. Изобретателните готвачи и богатото регионално разнообразие допринасят за очарованието, което превръща храненето тук в незабравима част от испанските пътувания.
Ястията са разнообразни – от съвършени хапки в бар „Тапас“ или „Пинтксос“ до многостепенни пиршества с изглед към морския бряг. Ще откриете също така чудесни вина, обширни пазари за хранителни стоки и множество уникални закуски, които да ви помогнат между големите ястия. Дружелюбната атмосфера също играе важна роля: Испанците обичат да се хранят навън и е невъзможно да не усетите тази атмосфера, когато се потопите в великолепната и разнообразна кулинарна сцена на страната.
Отидете на дегустация на тапас (или пинтос)
Едно от най-приятните изживявания в света е яденето на тапас – малки чинийки с леки закуски – което е начин на живот в Испания. За непосветените тези хапки обикновено се доставят на вълни, често в шумни барове, където се заливат с чаши местно вино в маратонски сесии, които могат да продължат с часове.
Ястията, които се сервират като тапас, варират в широки граници в зависимост от това, в коя част на страната се намирате. В белите села и историческите градове на Андалусия очаквайте най-добрата шунка хамон и хубави испански маслини, а Гранада, повлияна от маврите, е известна със своите pinchos morunos (шишчета с подправки) и montaditos (подредени отворени сандвичи, закрепени с клечка за зъби).
В Сан Себастиан и в други части на Страната на баските най-популярните малки хапки са пинчос, наречени така заради „шишчето“, което често ги свързва. Тук тази закуска е издигната до висше кулинарно изкуство с лакомства като txuleta (пържола от отлежало говеждо месо), txangurro (раци-паяци) тарталети и крокети от диви гъби със сирене Idiazabal.
Къде да го опитате: В Мадрид можете да похапнете разнообразни деликатеси на едно място в историческия пазар Mercado de San Miguel. В бар Borda Berri в Сан Себастиан менюто с тебешир показва ежедневно променящите се ястия (като бавно печена патица или терини от фоа гра).
Отпийте чаша риоха в сърцето на испанското винопроизводство
Ла Риоха е място, където можете да прекарате седмици, криволичейки по тихи селски пътища и надничайки в малки лозя в търсене на най-хубавата капка. Основните опорни точки за енофилите в този регион са малките винарни (bodegas), които предлагат дегустации на вино, и живописните селца с отлични музеи на виното и фестивали, посветени на виното.
Къде да го опитате: В проектирания от Франк Гери хотел Marqués de Riscal можете да направите обиколка на прочутата винарна, а след това да отпиете изключителни червени вина в дегустационната зала. В целия регион има чудесни винени барове. Опитайте отлични риоха (и хапнете тапас) в La Tavina в Логроньо.
Организирайте празник с морски дарове на брега
Морските дарове са неизменна част от атлантическото и средиземноморското крайбрежие. Тук ще откриете широка гама от специалитети, които се различават в отделните региони. Регионът Галисия предлага едни от най-добрите морски дарове в Испания, особено що се отнася до пулпо (октопод). Звездата е pulpo á feira (пикантен варен октопод). В други части на Испания той се среща под името pulpo a la gallega или pulpo gallego. Съставните елементи (октопод, олио, червен пипер и чесън) са прости, но изпълнението им е дяволски трудно.
Още по на юг, в Андалусия, има главозамайващо разнообразие от прясна риба и ракообразни, с любими закуски като pescaíto frito (пържена риба) и регионални деликатеси като скариди от залива на Кадис и бейби калмари. Особеният специалитет на Кадис, андалуското „пържено“, може да се приготви от почти всичко, което излиза от морето, оваляно в брашно от нахут и пшеница, след което пържено за кратко в зехтин, достатъчно дълго, за да се образува лека златиста коричка, която запечатва основните качества на рибата или морските дарове.
Къде да го опитате: В близост до морския бряг в градчето Калея де Палафругел на Коста Брава, в обичаното ресторантче La Blava се предлагат средиземноморски морски дарове с каталунски акценти. В Малага La Pelegrina Centro е специализирана в малки чинии, така че можете да опитате широк спектър от морски деликатеси.
Хапнете крехка порция хамон
Няма по-емблематично присъствие на испанската трапеза от сушената шунка от високото плато – гледката на хамона, висящ от тавана на местния деликатесен магазин, е един от най-трайните образи на Испания. За разлика от италианското прошуто, испанският хамон е наситен, тъмночервен и добре покрит с маслена мазнина. В най-добрия си вид той ухае на месо, гора и поле.
Най-качественият хамон се консумира най-често като предястие или като ración (голяма тапа). В менюто той обикновено се нарича tabla de jamón ibérico (или ibérico de bellota). Испанците почти винаги го консумират с хляб, като той се съчетава изключително добре с испански сирена като manchego.
Къде да го опитате: В цялата страна можете да намерите качествен хамон при специализирани доставчици като Claudio: La Feria del Jamón Bar в Билбао и Alma de Julián Becerro в Мадрид предлагат богати, тънки парчета.
Насладете се на лека закуска с тортила де пататас по всяко време
Чудесен както за вегетарианци, така и за месоядни, тортиля де пататас (често наричан просто „тортиля“) е испански омлет от яйца и картофи, който е особено добър, когато яйцата са все още кремообразни. Тортилята често се сервира като междинна закуска или се предлага на стайна температура като тапас, въпреки че може да бъде самостоятелно ястие.
Къде да я опитате: Тази испанска храна се среща почти навсякъде, но за първи път е записана в областта Навара, която все още е подходящо място за опитване. В бар La Navarra в Памплона се сервира кремообразна и богата тортиля, която е съвършена.
Забавлявайте се с декадентска паеля
Има нещо жизнеутвърждаващо в истинската испанска паеля, топложълта като слънцето и пълна с интригуващи хапки. Вдъхновяваща комбинация от зеленчуци, месо (или морски дарове), ориз и шафран, приготвена с бульон в един тиган, паелята е изпълнена с обещание за топли дни и добра компания. Тя е и едно от най-обичаните ястия от традиционната испанска кухня.
Къде да я опитате: Открийте автентична паеля а ла Валенсиана (приготвена с боб, пилешко и заешко месо) в ресторанти във Валенсия като дългогодишния Navarro.
Поглезете се с шоколад con churros
Тези пържени лентички от понички, потопени в гъст горещ шоколад, са любими на испанците за закуска, следобеден чай или на разсъмване по пътя към дома след нощно излизане. Те са богати, греховно пълни и поръсени със захар с канела, така че не прекалявайте!
Къде да ги опитате: В Мадрид най-известният производител е Chocolatería de San Ginés, който работи 24 часа и е популярно място в края на голямата нощ в столицата. В Готическия квартал на Барселона има тясна уличка (Carrer de Petritxol), известна с магазините си за шоколад, сред които е и Granja La Pallaresa.
Вегани и вегетарианци
Някои испанци, особено по-възрастното поколение, не разбират добре вегетарианството или веганството: някои от тях дори включват шунка в готвени зеленчукови ястия. Нещата обаче се променят, като в допълнение към многото природосъобразни заведения на растителна основа в Мадрид и Барселона се появяват все повече вегетариански ресторанти и в по-малко населени места.
В традиционните заведения се предлагат следните ястия: verduras a la plancha (зеленчуци на скара); garbanzos con espinacas (нахут и спанак); и картофени ястия, като patatas bravas (парчета картофи, залети с леко пикантен доматен сос) и tortilla de patatas (омлет с яйца, картофи и лук).
Преобладаващите бобови култури гарантират, че lentejas (леща) и judías (боб) също са лесни за намиране, а pan (хляб), quesos (сирене), alcachofas (артишок) и aceitunas (маслини) винаги се намират лесно. Tascas (тапас барове) обикновено предлагат повече вегетариански ястия, отколкото ресторантите за хранене.
Къде да го опитате: Можете да се насладите на променяща се селекция от андалуски тапас на растителна основа във Vegan Rock в Севиля. В Барселона има много ресторанти на растителна основа, включително първокласния Sésamo в El Raval.
Една година в храната
Безбройните фестивали на храната и целогодишният сезон за отглеждане на растения гарантират, че никога няма лошо време да посетите Испания, когато става въпрос за намиране на незабравимо ястие. Някои ястия обаче се предлагат само в определени периоди от годината.
От ноември до февруари
Във вътрешността на Испания зимата е време за подсилващи яхнии (като cocido или fabada) и печени меса, особено cochinillo (прасенце) и cordero (пролетно агнешко). Каталунците слюноотделят за calçots – големите пролетни лукчета, които се ядат с ръце и нагръдник, и romesco (богат сос от червени чушки и смлян бадем).
март до май
През пролетта се приготвят деликатеси, свързани с Великден, като ториас (сладък пържен хляб). Това е също така най-подходящият сезон за аспержи (зелени и бели) и атун (риба тон).
От юни до август
Студените супи гаспачо и салморехо, които са специалитети на Андалусия, се предлагат само през лятото. Ястията с ориз от Средиземноморието са друга основна съставка на испанското лято.
септември до ноември
Гроздоберът в Ла Риоха започва през септември. Заслужава си да планирате пътуването си около оживената Фиеста де Сан Матео в Логроньо.