Девствена Испания: Как да усетите духа на северното крайбрежие

Със своите разбиващи се в скалите вълни, мрачни пейзажи и невероятни рецепти Северна Испания е едно прекрасно зелено бижу, което много туристи пренебрегват. Нейните драматични брегове и сурови планини от хилядолетия са дом на уникални култури и традиции – от келтските галисийци до мистериозните баски.

Освен откритите гледки, кулинарното богатство на зелена Испания също е на показ – разпръснато по маси и бар плотове. Природата е благословила региона с ароматни и пресни морски дарове, извлечени направо от студените води, и очарователно солени вина, отглеждани по крайбрежните склонове.

Зашеметяващите брегове на Галисия, колоритните рибарски пристанища на Страната на баските, безкрайните гледки на Кантабрия и множеството плажове на Астурия могат да бъдат разгледани за една седмица, въпреки че гарантирано ще останете с желание за още. Ето как:

Заливът Ла Конча, един от най-красивите в Испания

Ден 1: Сан Себастиан

Океанът и планините се сблъскват, за да оформят границите на Сан Себастиан – малък град на северното крайбрежие. Всичко се събира в залива Ла Конча, един от най-красивите в Испания, където елегантни сгради в стил ар нуво се оглеждат във водите му, а от ръба му се издига зелената планина Ургюл.

Под този исторически хълм се намират модерните културни паметници на града – баровете пинчо. Старата част на града – за която някога се говореше, че има повече барове на човек, отколкото където и да било другаде по света – е родното място на пинчото – малка закуска, подобна на испанската тапа, но по-сложна. Баровете в квартала често са покрити с тези вкусни хапки, така че се приближете до местните, вземете пинчо, чаша вино и повторете по улицата.

Върховете на баровете в старата част на Сан Себастиан често са покрити с вкусни хапки пинчо

Много от тези барове са собственост на едно и също семейство от поколения и предлагат вкусни шишчета с консерви от морски дарове и мариновани зеленчуци. На най-стария маршрут в града, улица „31 август“, се намира La Viña, където се реже на парчета оригиналният баски прегорял чийзкейк, идеален начин да се завърши храненето. След това предприемете лесен поход до планината Ургюл, за да се насладите на едни от най-добрите гледки към прекрасния остров Санта Клара и крайбрежната алея на града.

Цветните рибарски лодки в крайбрежните пристанища като тази в Мундака украсяват културното и природното богатство на крайбрежието на Страната на баските

Ден 2: Баското крайбрежие

Когато тръгвате на запад от Сан Себастиан, пригответе фотоапарата си. По крайбрежния път всеки завой разкрива ново спиращо дъха откритие: от сивите флиш (седиментни скални масиви, които стърчат от морето под рязък ъгъл) до ниските рибарски селища с приказки, където боядисани в червено и зелено лодки се люлеят в пристанищата. Културното и природното богатство е на показ в крайбрежни градове като Лекейтио и Бермео, последният от които има множество туристически маршрути с безкраен син океан от едната страна и зелени хълмове от другата.

Продължете на запад и прекарайте един следобед в Билбао, най-големия метрополис в Страната на баските, като се разходите из изкривените титаниеви зали на емблематичния Музей Гугенхайм Билбао на Франк Гери. Или можете да отминете архитектурното очарование на града и вместо това да кацнете в Сантурци, където можете да се разходите с лодка в морето, за да наблюдавате големи китове и косатки в естествената им среда.

Сардините на скара, уловени в студените морски води, са основна част от лятната кухня на местните жители

Ден 3: Сантандер

Сантандер става известен в началото на 1900 г. като любимо място за почивка на испанските кралски особи. Оттогава насам столицата на Кантабрия е любима дестинация за любителите на природата, хубавите пясъчни плажове и спортове като ветроходство и сърф. Красивата крайбрежна алея, величествените сгради и богатият гастрономически избор, в който се открояват морските деликатеси, са част от забележителностите на този елегантен град.

Отделете време за разходка по елегантния пясъчен плаж Ел Сардинеро в стил бел епок до полуостров Магдалена, където летният дворец на кралското семейство, вдъхновен от английския стил, е отворен за посещения. Името „Сардинеро“ е препратка към изобилието от сардини, уловени в студените води на залива, които са основна част от лятната кухня на местните жители. Присъединете се към тях в Barrio Pesquero, където сардините се сервират прясно свалени от скарата само с малко морска сол и зехтин. Малко по-надолу по пътя посетете фантастичния Centro Botín – модернистично архитектурно чудо на Ренцо Пиано и амбициозен крайбрежен център за изкуство и култура. От него се открива гледка към залива Сантандер, един от най-красивите в света.

В долините на Пасиго има традиционни планински пейзажи с овчарски колиби и ливади

Ден 4: От Кантабрия до Астурия

Най-добрият начин да започнете деня си в Кантабрия е със силно кафе и обилна маслена торта, преди да се отправите към девственото селско великолепие на скритите долини и планински проходи. Наречени на близките долини Пасиего, едни от най-добрите sobaos pasiegos можете да намерите в пекарната Casa El Macho, южно от природния парк Кабарсено. Тази бивша открита мина, превърната в открит резерват за диви животни, е обичана от местните жители и посетителите заради наблюдението на диви животни и селската красота.

Кантабрия е известна и с разпръснатите си пещери, в които се намират едни от най-старите и превъзходни праисторически произведения на изкуството в света. Със стотици изображения на животни, отпечатъци от ръце и други символи, нарисувани от ранното човечество между около 45 000 и 10 000 г. пр. н. е., посещението на тези реликви от древното минало си заслужава екскурзията. Десет от тези пещери, включително Алтамира, са признати за обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Уютната, оградена от скали Плая де Берелин в Кантабрия е един от няколкото зашеметяващи естествени заливи

Отправете се на запад от Сантандер и потърсете многобройните тихи морски заливи в региона – най-красивите в цяла Испания. Създайте си маршрут, който се определя от случайността, носейки се по 100-километровия крайбрежен път, или се насочете към най-блестящите – като уютната, затворена в скали Плая де Берелин в Кантабрия, Плая дел Силенсио отвъд границата в Астурия или уникалната Плая де Гулпиури – вътрешен плаж, гледащ към открита поляна. В зелените долини на Астурия се отглеждат, наред с други неща, и много милиони ябълки. Така че, когато дойде време за питие, посегнете към сайдер – любимата напитка на местните жители. Едно от най-добрите места за това преживяване е астурийската сайдерхауз в Сидерия Лагар Кабаньон. Очарованието лъха от това място, построено в реставрирана традиционна астурийска къща, а винарната побира повече от 100 000 литра.

До драматичните пейзажи често се стига само пеша, което намалява тълпите и запазва естествения дух. Въпреки това е вероятно да се сблъскате с други странници, включително сърфисти, туристи и поклонници по Камино дел Норте.

Спиращи дъха планини със зелени поли изпълват националния парк Пикос де Европа

Ден 5: От Пикос до Овиедо

Пътувайки по крайбрежната магистрала в Астурия, човек се стреми да гледа нагоре – изглежда, че зад всеки завой го очаква още по-зашеметяваща планина със зелена пола. Националният парк Пикос де Европа, граничещ с Кантабрия и Астурия, е един от седемте биосферни резервата на ЮНЕСКО в региона и е разположен в 11 живописни села. Друг биосферен резерват е природният парк Редес – тук вкусът на околните планини може би най-добре се усеща в селската Casa Juanín в малкото селце Пендонес. Това е истинско съкровище, в което се сервира традиционна фабада (боб яхния) с диво прасе, задушено козе месо и други планински специалитети – и всичко това при невероятно добро съотношение цена-качество.

В село Arriondas наемете кану и участвайте в една от най-популярните местни традиции: Descenso del Sella. Дългият вариант на разходката с кану завършва в Рибадасела, което олицетворява целия чар на Астурия в едно единствено село. Населено още през палеолита (пещерата Тито Бустильо, обитавана от 22 000 до 10 000 г. пр. н. е., е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО), важната роля, която Рибадасела е играла в местната култура, е изобразена на шест стенописа с плочки от Антонио Минготе, разположени по протежение на Paseo de la Grúa.

Морските дарове в Gueyu Mar са едно от най-известните гастрономически постижения в Испания

След това се отправете към красивата Плая де Вега, за да се заредите с храна в Gueyu Mar, един от най-известните испански ресторанти с вкусни морски дарове от Кантабрийско море. Главният готвач има собствена линия рибни консерви и е майстор на грила, като придава на рибата специфичен, опушен вкус, който кара запознатите кулинари да чакат в списъка с чакащи.

На други места в Астурия следвайте „динозавърския бряг“ до най-големия град на провинцията – Хихон, оживена дестинация с разнообразни културни преживявания – от красиви градски плажове до стар град, пропит с бурно морско минало. На тринадесет мили северозападно се намират скалите на Кабо Пеняс, които бележат началото на западната половина на крайбрежието на Астурия – великолепни пясъчни участъци и високи скали се издигат по цялото крайбрежие.

В близкия град Авилес има елегантни улици с колонади и Центъра Нимайер – многостранен международен културен център. Той е проектиран от бразилския архитект Оскар Нимайер като културна връзка между Иберийския полуостров и Латинска Америка. В този смело бял комплекс се провеждат редица авангардни театрални, музикални, танцови, кино, литературни и художествени представления.

И накрая, историческият Овиедо е забавна, изискана столица, с множество интригуващи забележителности, отлични ресторанти и оживено население. Тук се намира началото на примитивния Камино де Сантяго, което бележи „началото на Пътя“, докато се движите на запад към Галисия.

По цялото крайбрежие се простират прекрасни пясъчни участъци и високи скали. Разгледайте Кудилеро – най-живописното рибарско селище на астурийското крайбрежие, с къщи, боядисани в дъга от пастелни цветове, които се спускат към малко пристанище на тесен залив – и Луарка, който има дълбока долина и обширно пристанище и е идеална база за близките плажове.

По улиците на O Cebreiro са разположени келтски pallozas или кръгли каменни къщи

Ден 6: El Camino del Norte – Преминаване в Галисия

В Галисия се намира краят на един от най-известните пешеходни маршрути в света – Камино де Сантяго или Пътят на Свети Яков. Това, което дълго време е било поклонническо пътуване, предписано като изкупление на греховете, днес е рай за любителите на природата и активните пътешественици. Митовете и суеверията за чудесата, които могат да се случат по „Ел Камино“, са много, но най-малкото можете да разчитате на някои невероятни гледки по пътя.

Едно от най-причудливите села по маршрута в Галисия е О Себрейро – селце, изпълнено с келтски pallozas, или кръгли каменни къщи, високо в планината. Следвайте жълтите стрелки на Камино покрай природни чудеса, зелени долини и перфектни панорами.

В непосредствена близост до маршрута се намират девствените брегове на Коста да Морте. Тук скалистите носове, криволичещите заливи, малките рибарски градчета, отвесните скали, широките заливи и пясъчните плажове са станали свидетели на множество корабокрушения – заради това този мъглив и загадъчен район е получил своето предчувствано име.

Вълните се разбиват в скалистия бряг на Коста да Морте в Галисия

Ден 7: Сантяго де Компостела

Сантяго де Компостела е крайната точка на похода през върха на Испания. Градът отдавна има опит като дестинация – от Средновековието насам милиони хора бавно си проправят път до този край на Камино де Сантяго.

За да се насладите на най-добрата гледка към прочутата катедрала, посетете поклонническата меса, на която от тавана се люлее гигантски посребрен кадилница, исторически, за да се отърве от неприличната миризма на поклонниците. Първоначалната църква е построена през 800 г., но романското, готическото и бароковото строителство са направили предполагаемото място на погребението на Свети Яков Велики, един от апостолите на Исус Христос и покровител на Испания, това, което е днес.

От Средновековието насам милиони поклонници бавно се отправят към тази катедрала - крайната точка на Камино де Сантяго

След посещението на катедралата е време за награда за вчерашната разходка под формата на най-доброто от хранителната култура на Галисия. Изпийте по един вермут на пазара Mercado de Abastos, където се продават най-пресните морски дарове на града (а и на цяла Испания). Опитайте националното ястие polbo á feira в Bodegón Os Concheiros Pulpería – богат, крехък октопод, полят със зехтин и опушен пиментон, пристрастяващ, когато е залят с местно вино албариньо.

Вземете със себе си сладък тарт „Сантяго“ – бадемов сладкиш с очертанията на кръста на Сантяго – от един от манастирите, където се продават домашни сладкиши през малки прозорци. Насладете се на него в Парк де Аламеда от 16-и век, като отпочинете краката си и се замислите за духа на зелена Испания.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в