Подгответе се да посетите Испания с тези 16 неща, които трябва да знаете, преди да отидете

Испания е моят дом през последните 16 години, откакто се преместих в столицата й Мадрид в началото на тридесетте си години.

Още от първия ден беше лесно да бъда очарована от тази топла и гостоприемна страна. Тя отговаря на много изисквания по отношение на това, което търсите в една европейска дестинация – страхотна кухня и вино, впечатляващи пейзажи, архитектурни съкровища, зелени площи и процъфтяваща арт сцена.

Придвижването из страната е много удобно благодарение на ефективната и надеждна мултимодална система на обществения транспорт в Испания. А испанците са едни от най-приветливите местни жители, които с удоволствие ще се отклонят от пътя си, за да ви посочат правилната посока, ако сте се изгубили.

Разбира се, все още имаше някои културни особености, към които трябваше да се приспособя – например, времето за хранене в Испания е много късно в сравнение с графика на останалите страни по света. Все още си спомням първите дни в Мадрид, когато коремът ми се бунтуваше открито, докато чаках за „ранна“ резервация за вечеря в 21:00 ч. Забравете и за бързото напускане на социални срещи; в Испания сбогуването може да отнеме още един час от времето ви.

Като оставим настрана културните особености, пътуването ви до тази невероятна страна може да бъде най-запомнящото се досега, ако планирате добре и следвате тези полезни съвети за пътуване.

В Испания невинаги е слънчево и топло, затова си вземете палто

1. Опаковайте топли дрехи. Наистина.

Има един хумористичен испански израз, който гласи: „Hasta cuarenta de mayo, no te quites el sayo“, което се превежда като „До 40-и май не сваляй палтото си“ – мъдър съвет да държите якето под ръка до средата на юни. Макар Испания да е известна със синьото си небе и слънчевите си плажове, всъщност в нея има повече студени сезони през годината, отколкото топли – ранна пролет (от март до май), есен (от септември до ноември) и зима (от декември до февруари). Регионите в Северна Испания, като Страната на баските, Астурия и Галисия, са с по-ниски температури в сравнение с останалата част на страната.

2. Безкасовото плащане е често срещано явление

Картата е цар в Испания. Основните туристически центрове, като Мадрид, Барселона, Сан Себастиан и Ибиса, обикновено са дестинации, в които се ползват кредитни карти. Всъщност можете да се разхождате без пари в брой в продължение на дни и да плащате без проблем храната, напитките, такситата и автобусните билети с кредитна или дебитна карта.

Ако все пак носите пари в брой, уверете се, че имате дребни пари. В няколко заведения, автобусни и таксиметрови шофьори, особено на сутрешна смяна, обикновено нямат дребни за по-големи банкноти. Така че, ако предпочитате да плащате в брой, добре е да сте се снабдили с по-малки банкноти (5 и 10 евро) и монети.

3. Изберете разумно времето за посещение на Мадрид

Помислете два пъти дали да посетите Мадрид през август. Повечето заведения в испанската столица затварят, а мадридчани обикновено се насочват към плажовете, за да избягат от жестоката августовска жега.

Обикновено вечерята не е налична преди 20 ч

4. Очаквайте да се храните късно

Подгответе се за късно хранене в Испания. Много туристи, които идват в Испания за първи път, остават гладни, докато чакат ресторантите да отворят. Повечето ресторанти отварят за обяд от 13:00 до 16:00 ч., а за вечеря – от 20:00 до 1:00 ч. Много заведения затварят и в понеделник. Можете да предотвратите пристъпите на глад преди хранене, като похапвате тапас – малки солени чинии, които обикновено са безплатни при поръчка на напитка в много испански градове. В Сан Себастиан или Билбао в Страната на баските можете да опитате пинчос – порции с размер на хапка, които обикновено се сервират върху филийка хляб и се забождат с клечка за зъби.

5. Поръчването на определени напитки веднага ще ви определи като турист

Популярната сред туристите напитка сангрия обикновено се сервира в стомни, предназначени за споделяне, а не на чаша. Вместо това опитайте да си поръчате любима местна напитка, подобна на sangría – tinto de verano, отвара от червено вино и лимонова сода.

Попитайте за caña като местен жител, вместо за cerveza. Caña е малка чаша наливна бира (около 250 мл).

6. Не се очакват бакшиши

В европейските страни като цяло няма култура на даване на бакшиши. Но, разбира се, той е много ценен – особено ако сте се радвали на добро обслужване.

7. Не яжте храна, докато сте в движение

Храненето е вековно удоволствие, което трябва да се консумира без бързане, така че е необичайно да видите испанци да късат сандвичи или да хрупат пържени картофи, докато вървят по улицата или пътуват в градския транспорт.

8. Търсене на обяди с фиксирани цени

Поръчайте менюто del día (дневно меню) за обяд през делничните дни. Вземете пример от местните жители и поискайте менюто с фиксирани цени (от 8 до 17 евро), което включва ястие от три ястия с десерт, напитки, хляб и кафе.

9. Яжте късно, останете късно

Намерете време за sobremesa – да останете дълго след хранене за разговор след вечеря. Това е отличителна черта на общителната испанска култура – разговорите да продължават и след края на храненето, за да могат да се наслаждават на компанията си възможно най-дълго, обикновено на питие.

10. Дръжте под око вещите си

Бъдете бдителни за джебчии и дръжте вещите си наблизо. За съжаление джебчиите са широко разпространени в районите с голям туристически трафик. Ако сте седнали на маса на открито, внимавайте за продавачи, които се приближават подозрително близо до вас и ви разсейват с предметите си за продажба, като цветя или лотарийни билети, докато тайно крадат портфейла или мобилния ви телефон на масата (това е начин на действие, на който съм ставал свидетел неведнъж!).

11. В Испания можете да пиете вода от чешмата

Продължавайте да пиете вода от чешмата. Испанската чешмяна вода или „agua de grifo“ е безопасна за пиене, въпреки че вкусът ѝ е различен в различните региони.

12. Има един номер за спешни случаи

Обадете се на 112 за всеки спешен случай. Можете да се свържете с този номер за всякакъв вид спешни случаи в Испания, дори без испанска SIM карта в мобилния си телефон. Ще бъдете свързани с правилната служба за спешна помощ чрез многоезичните оператори. За да се свържете с испанската национална полиция, наберете 091.

Носете приемливо облекло, когато посещавате религиозни обекти

13. Облечете се подходящо, когато не сте на плажа

Избирайте елегантно ежедневно облекло и избягвайте прекалено небрежни дрехи, като спортно облекло, плажно облекло или прекалено разкриващи дрехи в града. Ако посещавате религиозни обекти като църкви, катедрали или джамии, покрийте раменете и коленете си, за да покажете уважение към тези места.

14. Опреснете основните си знания по испански език

Както при всяка дестинация, много ви помага, ако знаете основни местни фрази. Докато в по-големите и по-туристически настроени градове можете да се справите с говоренето на английски език, при посещението на по-малки и по-малко известни градове извън туристическия радар е съвсем различно.

Не казвайте „no problemo“, което е неправилно. Правилната фраза е „no hay problema“ или по-разговорно казано, кажете „no pasa nada“.

15. Знайте какво се счита за учтивост

Поздравявайте хората, дори непознатите. Обичайно е да поздравявате хората в асансьорите, в магазините и по коридорите. Правете комплименти за доброто обслужване, като казвате „muy amable“. Със значение „много любезен“ това е често използвана учтива фраза, за да изразите благодарност за нечия услужливост. Тя може да бъде казана в различни ситуации – ако човекът е излязъл извън пътя, за да ви помогне, например като ви даде указания, задържи вратата или отстъпи мястото си за вас. Можете също така да го кажете, за да изразите благодарността си за обслужване на клиенти, което надхвърля рамките на необходимото.

16. Не си тръгвайте от социално събиране, без да се сбогувате

Обикновено е неприемливо да напускате събитие, без да уведомите домакина. Бъдете обаче готови за дълго и протяжно сбогуване – испанците са изключително общителни хора, които обичат да удължават разговорите, което води до дълги и често многократни сбогувания.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в